Anul trecut, majoritatea firmelor au operat reduceri salariale, insa au fost si companii care au gasit resurse pentru a/si motiva angajatii cu salarii mai mari. Discutam de zona farmaceutica, de IT si chiar de cateva banci. 9 firme din 10 care opereaza in sectorul farma au reusit sa mareasca salariile, bugetand si pentru acest an cresteri salariale

Cresteri salariale estimate
Cresteri salariale estimate
Foto: HotNews.ro
ponderate, se arata intr-un studiu al PricawaterhouseCoopers (PwC), prezentat de Ruxandra Stoian, liderul grupului de Servicii de Consultanta in Resurse Umane din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

  • Primele de Craciun si Paste se vor mai acorda, sumele fiind mici

Patru banci au redus valoarea tichetelor de masa acordate, masura fiind insotita de reducerea politei de asigurare pe care o plateau pentru unii angajati. Cele mai mici reduceri au fost in zona primelor de Craciun si de Paste.

Cresteri salariale 2009
Cresteri salariale 2009
Foto: HotNews.ro

„Unele beneficii acordate angajatilor au fost de asemenea afectate in sectorul serviciilor financiare: tichetele de masa (scaderea valorii la 10% din respondenti) si asigurarea de viata/accident, eliminata de 11% dintre companii”, a mai spus Stoian. Potrivit acesteia, primele de Craciun si de Paste sau tichetele de masa sunt adesea rezultatul unor negocieri din contractele colective de munca si nu reprezinta o suma extraordinar de mare.

  • Previziunile pentru 2010 sunt mai conservatoare, cresterea salariala medie anticipata fiind cu 20% mai mica fata de 2009

Schimbari in politica bonusurilor 2
Schimbari in politica bonusurilor 2
Foto: HotNews.ro
„De regula, o prima de Craciun are jumatate din valoarea salariului mediu din banca", explica Ruxandra Stoian. Statisticile oficiale confirma ca la nivelul lunii ianuarie 2010, cele mai mari salarii erau in zona financiar-bancara (4.111 lei), iar cele mai mici se inregistrau in domeniul hotelier, cu 810 lei. "In general, tichetele de masa au fost reduse pentru anumite grupuri-tinta de angajati, in special pentru manageri", a mai spus Stoian.

Schimbari in politica bonusurilor 2
Schimbari in politica bonusurilor 2
Foto: HotNews.ro
O schimbare s-a produs si la nivelul beneficiilor de tip masina sau telefon de serviciu, facilitati la care multe companii au renuntat, pe fondul reducerii masive a cheltuielilor.

Recomandarile Ruxandrei Stoian sunt ca fiecare manager sa isi revizuiasca periodic strategia de compensatii si beneficii, pe care sa o adapteze nevoilor afacerii, dar fara a pierde din vedere elementele care tin de cultura si valori, pentru a nu genera dezechilibre.