Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat anul trecut un profit operational de 37 milioane lei din activitatea de asigurari generale, in crestere cu 14% fata de anul anterior, in pofida majorarii cheltuielilor cu despagubirile, din care 60% pe segmentul RCA, pana la 906 milioane lei, potrivit datelor anuntate joi de asigurator. In 2009, compania a inregistrat venituri din prime brute subscrise (atat din asigurari generale cat si de viata) de 1,2 miliarde lei, in scadere cu 97 milioane lei fata de 2008.

Din activitatea de asigurari generale, subscrierile realizate in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2009 au depasit 1,1 miliarde lei, cu 6% mai putin decat cu un an in urma. In perioada mentionata, cheltuielile cu despagubirile s-au majorat cu aproape 90 milioane de lei, de la 816 (in 2008) la 906 milioane lei, in 2009.

"In proportie de peste 60%, aceasta majorare a fost generata de continuarea inregistrarii unei rate de crestere extrem de ridicata a volumului daunelor pe clasa de asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA)", se arata in comunicatul asiguratorului.

Cu toate acestea, la nivelul intregului portofoliu de asigurari generale, Allianz-Tiriac a reusit sa compenseze efectele negative ale cresterii daunalitatii RCA prin imbunatatirea ratei cheltuielilor de achizitie si administrare si a eficientei programelor de reasigurare, iar rezultatul operational a crescut cu 14%, pana la 37 milioane lei.

Pe segmentul asigurarilor de viata, profitul operational a inregistrat o crestere usoara de circa 3%, apropiindu-se de noua milioane de lei. Comparativ cu 2008, veniturile din prime subscrise au scazut cu 18 milioane de lei, pana la 88 milioane de lei in 2009.

"Scaderea a fost determinata aproape exclusiv de rascumpararile si reducerea volumului de polite nou-vandute pe clasa de asigurari de viata legate de investitii, produsele din aceasta categorie reducandu-si ponderea in portofoliul de asigurari de viata al companiei pana la 55% (de la 62% in 2008)", potrivit informatiilor Allianz.

Allianz-Tiriac: Ambele segmente de asigurari, generale si de viata, vor scadea in 2010

Pentru 2010, oficialii Allianz-Tiriac sustin ca vor incerca sa-si conserve afacerile in conditiile in care se asteapta scadere pe ambele piete de asigurari.

“In ceea ce priveste perspectivele de crestere a afacerilor, nu avem asteptari foarte mari de la 2010. Proiectiile noastre anticipeaza scaderea pietei pe ambele segmente de asigurari – generale si de viata - si, in acest context, vom fi multumiti daca, la nivelul Allianz-Tiriac vom reusi sa ne conservam afacerile. Pe termen scurt vom continua sa insistam pe dezvoltarea unor programe in masura sa ne plaseze intr-o pozitie cat mai buna in vederea fructificarii oportunitatilor de crestere pe care noi le vedem a reaparea undeva in cursul anului 2011", a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al asiguratorului.