Ministerul de Interne a achizitionat circa 450 de masini dotate cu radare „invizibile”, fabricate in Marea Britanie si distribuite in toata Europa dar si in Orientul Mijlociu. Tehnic vorbind, aparatele sunt produse de TSS(Traffic Safety Systems). Modelul este unul AutoVision din ultimele generatii, dotat cu infrarosii pentru utilizarea pe timp de noapte, si cu un dispozitiv GPS. Forumistii vorbesc deja despre detectoare care ar invinge si sofisticata aparatura britanica.

  • Tehnologia permite tinerea camerelor in stand-by, facandu-le „invizibile” pentru detectoarele radar

De asemenea, performantele acestor radare sunt superioare celor folosite de pana acum. Camerele video au o performanta optica mult mai mare cu zoom 26x fata de numai 18x cat au cele actuale. Pretul/bucata al unui asemenea radar a fost negociat de partea romana la circa 25.000 de euro. Pretul cuprinde asigurarile CASCO si RCA, doua seturi de anvelope si reviziile tehnice pe parcursul a trei ani, cat dureaza garantia, spun surse apropiate tranzactiei. „Asemenea radare te pot descoperi fara probleme chiar de la 1.200 de metri, inclusiv noaptea, si nu pot fi detectate”, spun surse apropiate Politiei.

Pretul/bucata al unui asemenea radar a fost negociat de partea romana la circa 25.000 de euro. Pretul cuprinde asigurarile CASCO si RCA, doua seturi de anvelope si reviziile tehnice pe parcursul a trei ani, cat dureaza garantia.

Surse apropiate tranzactiei

Potrivit politistilor, noile radare au o tehnologie care permite tinerea lor in stand-by, facandu-le „invizibile” pentru detectoarele radar. In momentul in care este declansata pornirea, vitezomanul este surprins in flagrant, inainte de a mai putea reactiona. Camera video functioneaza permanent, fara a emite unda radio, ceea ce inseamna ca nu poate fi detectata.

  • Radarul poate fi, teoretic, detectat in banda KA

Aceste radare sunt capabile sa filmeze 60 de ore neintrerupt. Politistii spun ca informatiile si imaginile inregistrate pe acest hard-disk nu pot fi sterse. Astfel, se monitorizeaza orice fel de greseala in trafic, inclusiv comportamentul politistului. Atunci cand politistul observa o masina care pare sa ruleze cu viteza, apasa butonul care porneste emitatorul radar, stabilind astfel instantaneu viteza masinii privite pe monitor. In acel moment radarul poate fi detectat in banda KA, dar prea tarziu pentru a mai putea face ceva.

Forumistii spun ca aparatul care poate detecta noul radar al Politiei costa circa 2000 de lei

Discutii pe forum

Aceste radare sunt deja trimise in teritoriu, dar nu au ajuns inca in toate judetele. „Noi nu le-am primit si nu avem nicio informatie despre cand vor ajunge aici”, a spus pentru HotNews.ro, Narcisa Butnaru, purtatoarea de cuvant a IPJ Bacau.

In plus, de la intrarea lor pe inventar si pana la utilizarea propriu-zisa ar mai putea trece doua saptamani, timp necesar pentru politisti pentru a se obisnui cu manevrarea aparaturii.

HotNews.ro isi invita cititorii sa povesteasca experienta intalnirii cu noile radare sau modul in care au reusit evitarea lor.