Romania a ajuns sa aiba cel mai neprofitabil segment de asigurari generale din Europa Centrala de Est, marja rezultatelor tehnice intrand prea mult in teritoriu negativ, a precizat joi Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Catalin Stroe, director al diviziei vanzari in Asirom, sustine ca piata asigurarilor auto din Romania se afla in colaps, printre semnale fiind accentuarea lipsei profitabilitatii pentru asiguratori sau cresterea de circa 10 ori in 2009 fata de 2006, a numarului de reclamatii legate de RCA.

"Dupa ce ani de zile am fost obisnuiti cu cresteri ale pietei de asigurari auto cu procente formate din doua cifre, in 2009 discutam de o stagnare si personal nu cred ca avem motive de optimism pentru 2010, cand probabil vom asista chiar la o usoara scadere pe segmentul subscrierilor din polite auto. In acelasi timp, progresiv s-au intensificat pierderile pe segmentele auto. Cu riscul de a ma repeta, va voi aminti cateva cifre privind rezultatele non-life la nivel de piata: in 2005 s-au inregistrat pierderi de 30 milioane euro, in 2006 - 75 milioane euro, 2007 - 115 milioane euro si 2008 -236 milioane euro. In 2009 probabil va fi o cifra mai mare", a declarat joi Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR si director general al Allianz-Tiriac, in cadrul unei conferinte pe tema asigurarilor organizata de revista Media Xprimm.

  • Constantinescu, UNSAR: Romania a ajuns sa aiba cel mai neprofitabil segment de asigurari generale din Europa Centrala si de Est

Rata daunelor in Romania
Rata daunelor in Romania
Foto: Allianz-Tiriac Asigurari
"Romania a ajuns sa aiba cel mai neprofitabil segment din asigurari generale din Europa centrala de est, marja rezultatelor tehnice intrand mult prea mult in teritoriu negativ. Clasele generatoare de pierderi sunt evident CASCO si RCA care au inregistrat rate combinate nete extrem de ridicate", a explicat Constantinescu.

Astfel, potrivit datelor CEIOPS (Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors) privind evolutia ratei daunei combinate nete (care inseamna rata daunei la care se adauga rata cheltuielilor), Romania a ajuns in 2008 la o rata de 127% pe segmentul asigurarilor generale, in conditiile in care in Bulgaria aceasta se situeaza la 96%, in Cehia la 82,7%, in Polonia la 91,7%, in Slovenia la 96,7% iar in Slovacia la 82,7%.

  • Catalin Stroe, Asirom: Asiguratorii au pierdut din RCA circa 150 milioane euro in 2009

Piata RCA, 2006-2009
Piata RCA, 2006-2009
Foto: Asirom
Catalin Stroe, director al diviziei de vanzari alternative in cadrul Asirom, este de parere ca piata asigurarilor auto din Romania se afla in acest moment in colaps.

"Dupa calculele mele si din date CSA ajungem la o rata a daunei combinata din RCA de circa 128%, care ne arata colapsul in care se afla piata RCA in acest moment. Estimarea mea este ca, in 2009, companiile de asigurare au pierdut din activitatea RCA intre 100-150 milioane euro", a spus Catalin Stroe.

Potrivit oficialului Asirom, dauna medie platita in euro s-a dublat in 2009 fata de 2006, in timp ce prima medie anualizata in euro a ramas constanta, ceea ce accentueaza lipsa de profitabilitate pe acest segment.

  • Numarul reclamatiilor legate de despagubirile RCA a crescut de aproape 10 ori in 2009 fata de 2006

Nu in cele din urma, un alt semnal al situatiei dificile in care se afla piata asigurarilor auto este cresterea de 10 ori a reclamatiilor privind despagubirile RCA.

"Un alt indicator care arata starea in care se afla piata asigurarilor auto este numarul reclamatiilor facute de clienti legate de despagubirile din RCA: de la 496 reclamatii in 2006 am ajuns in 2009 la 4000. Numarul clientilor nemultumiti de modul in care cum au fost despagubiti din RCA a crescut de aproape 10 ori in trei ani de zile. Este un alt indicator clar care arata colapsul in care se afla piata RCA in acest moment", a mai precizat Catalin Stroe.

  • Restabilirea echilibrelor financiare impune si cresterea tarifelor RCA

In conditiile acestea dificile din piata, Cristian Cosntantinescu spune ca restabilirea echilibrelor financiare necesita masuri imediate, printre acestea fiind si cresterea tarifelor RCA.

"Discutam de unul din cele mai complicate momente pe care piata asigurarilor, in special cea auto, le traverseaza. Restabilirea echilibrelor financiare impune o reactie imediata pe doua directii principale: Mai intai cea dificila: un control mai bun asupra cheltuielilor cu despagubirile, combinata cu a doua masura o corelare mult mai riguroasa a tarifelor cu riscurile asumate, ceea ce inseamna o crestere a primelor de asigurare avute si in special a celor RCA", a mai declarat Cristian Constantinescu.

Datele oficiale anuntate recent de CSA arata ca piata asigurarilor din Romania a inregistrat anul trecut o valoare a primelor brute subscrise (atat din asigurari generale cat si de viata) de peste 8,8 miliarde lei, in scadere cu 1,1% fata de anul anterior. Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise au avansat cu 2,03%, de la 7,06 miliarde de lei in 2008 la 7,21 miliarde de lei, anul trecut. Indemnizatiile brute platite de companiile autorizate sa practice asigurari generale au totalizat, anul trecut, 5,18 miliarde de lei, in crestere cu 25,03% fata de 2008.