Firma constructoare a Autostrazii "Transilvania", compania americana Bechtel, va disponibiliza peste 1.900 de angajati de pe santierul Autostrazii Transilvania. Bechtel a trimis deja Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Cluj o notificare in acest sens, iar institutia a avertizat compania ca nu a respectat procedura legala de concediere colectiva, potrivit Mediafax.

  • "Am primit, luni, notificarea din partea companiei Bechtel privind intentia de disponibilizare colectiva a unui numar de 1.915 angajati, incepand cu luna aprilie.  Procedura legala de disponibilizare nu este respectata si le vom comunica acest lucru. De la inceput, procedura a pornit cu nerespectarea legii, in sensul ca nu au fost initiate in prealabil negocieri cu sindicatele", a declarat, luni, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Acesta si-a exprimat insa speranta ca disponibilizarea nu va avea loc, fiind vorba, in opinia sa, doar despre "presiuni" ale Bechtel de a recupera sumele pe care le are de incasat de la statul roman in contul lucrarilor la Autostrada Transilvania.

  • "Cred ca lucrarile vor continua si ca este vorba in demararea acestei proceduri doar de presiuni ale Bechtel pentru ca statul sa isi plateasca datoriile restante. Sunt actiuni pe care Bechtel le face in vederea urgentarii primirii banilor. Pe lista disponibilizarilor figureaza si liderii de sindicat si nu cred ca acestia vor fi de acord sa plece", a afirmat Daniel Don.

Potrivit acestuia, in cazul in care, totusi, Bechtel nu va renunta la disponibilizarile anuntate, AJOFM Cluj va incepe actiuni, inclusiv in instanta: "Daca nu s-a respectat procedura legala, orice notificare este nula de drept. Putem face toate demersurile oficiale inclusiv in instanta astfel incat angajatorul sa respecte Codul Muncii".

Constructorul Autostrazii Brasov-Bors, compania Bechtel, anunta, la inceputul lunii februarie, ca ar putea face concedieri colective din cauza neonorarii datoriilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in valoare de 214 milioane de euro. Initial, Bechtel vorbise despre in jur de 1.500 de disponibilizari.

Federatia Cartel Alfa a anuntat, tot luni, ca va organiza miscari de protest in conditiile in care sindicalistii de la Autostrada Transilvania au primit o instiintare de incepere a procedurilor de disponibilizare colectiva a 1.933 de angajati.