Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) mai avea de rambursat TVA in valoare de aproape patru miliarde de lei la finele lunii februarie, potrivit datelor agentiei. Astfel, datele ANAF arata ca la data de 28.02.2010 existau peste 9.800 de deconturi de TVA depuse, in valoare de 3,91 miliarde de lei.

Cea mai mare parte a deconturilor, respectiv 72,5%, erau in termenul legal de solutionare, in vreme ce 20,8% erau intarziate si 6,7% erau suspendate.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a programat pentru luna martie rambursari de TVA in valoare totala de 794,5 milioane de lei, prima transa, de 114,4 milioane de lei, fiind acordata pe 8 martie. A doua transa, in valoare de 208 milioane de lei, va fi restituita pe data de 24 martie, iar 307,8 milioane de lei vor fi transferati pe 29 martie.

La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu i-a anuntat pe bancheri si pe reprezentantii oamenilor de afaceri ca Fiscul va respecta termenul de 45 zile pentru rambursarea TVA.

"Restituirea TVA va continua sa fie o prioritate a Ministerului Finantelor si doresc sa informez toti contribuabilii ca nu exista probleme de lichiditate care sa impiedice intrarea in parametrii legali de restituire a TVA-ului. Usurarea rambursarii TVA a fost doar un prim pas - avem in vedere un plan de monitorizare detaliata si corectie imediata privind sarcina fiscala si birocratica pe care statul o pune pe mediul privat. Intentia este ca in urmatoarele luni sa diluam aceasta povara pentru a mai da putin vant in panzele mediului privat", a declarat Vladescu.

Potrivit ministrului, in luna ianuarie, Finantele au rambursat TVA in valoare de 800 de milioane de lei, fata de 500 milioane de lei achitati in perioada similara din 2009.