Efectul crizei. In 2009, rata medie a locurilor de munca vacante a inregistrat cea mai mica valoare din ultimii 5 ani

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 25 martie 2010, 10:14 Economie | Companii

Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3,42%), respectiv administratie publica (2,14%). La polul opus, cele mai mici valori s-au regasit in industria extractiva (0,06%) si in cele imobiliare, arata datele Institutului National de Statistica (INS).  

Comparativ cu anul precedent, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai scazute in toate activitatile economice, diferente majore inregistrandu-se in administratia publica, sanatate si asistenta sociala, respectiv intermedieri financiare si asigurari.

Cele mai mici scaderi ale indicatorului s-au regasit in activitatile de informatii si comunicatii (-0,05 puncte procentuale) si cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,14 puncte procentuale).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,56%) si cele de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor  (0,62%).

In profil teritorial, in anul 2009, regiunea cu cea mai ridicata rata medie a locurilor de munca vacante a fost regiunea Nord-Est (1,22%), urmata de Bucuresti-Ilfov (1,14%). In regiunile Nord-Vest (0,54%), respectiv Sud-Est (0,57%) s-au inregistrat cele mai reduse valori ale acestui indicator.

Fata de anul precedent, trendul descrescator s-a pastrat si pe regiuni de dezvoltare, cele mai mari diferente inregistrandu-se in regiunea Bucuresti-Ilfov (-1,33 puncte procentuale), respectiv Nord-Est (-1,11 puncte procentuale). La polus opus, cu -0,83, respectiv cu           -0,92 puncte procentuale s-au regasit regiunile Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest.

Potrivit metodologiei Statisticii, numarul locurilor de munca vacante include numarul posturilor platite, nou create, neocupate, sau care vor deveni vacante, pentru care agajatorul intreprinde actiuni concrete spre a gasi un candidat potrivit pentru ocuparea postului respectiv si doreste ocuparea imediata sau intr-o perioada specifica de timp. Perioada maxima necesara ocuparii locului de munca vacant poate fi nelimitata.

Sunt considerate locuri de munca vacante posturile destinate persoanelor din afara intreprinderii (dar pe care pot concura si persoane din interiorul intreprinderii), indiferent daca sunt posturi pe durata determinata sau nedeterminata, in program de lucru normal sau partial.

Nu se considera vacante, posturile neocupate destinate exclusiv promovarii persoanelor din interiorul intreprinderii sau institutiei; din unitatile administratiei publice, blocate printr-un act normativ. Posturile ocupate de persoanele care absenteaza o anumita perioada de timp (concedii de maternitate, pentru ingrijirea copilului, concedii medicale, concedii fara plata, alte absente), se considera vacante, daca angajatorul doreste substituirea pe perioada determinata (temporara) si daca intreprinde actiuni de gasire a candidatilor.


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

372 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri