Pe fondul problemelor de lichiditate ale companiilor si persoanelor fizice, colectarea in instanta a creantelor precum si cazurile de executare silita au luat amploare in 2009, arata datele furnizate joi de Asociatia de Managament al Creantelor Comerciale (AMCC). Comparativ cu 2008, volumul creantelor a crescut cu 76% anul trecut, ajungand la 3.7 milioane de debite, cu o valoare de 1,1 miliarde de euro.

"Daca in anii anteriori crizei, principalul motor de crestere a pietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila, in 2009, colectarea in instanta a luat amploare, o crestere semnificativa cunoscand de asemenea si cazurile de executare silita. Personalul juridic implicat in aceste activitati a inregistrat o crestere de 42% la sfarsitul anului comparativ cu primul trimestru", sustin reprezentantii AMCC.

Datele asociatiei arata ca pe fondul inrautatirii lichiditatii sistemului economic si al declinului afacerilor in Romania, companiile au inregistrat in 2009 cresteri puternice ale volumului de creante cu intarzieri de incasare, fapt ce pentru unele dintre ele a condus chiar la intrarea in incapacitate de plata. Prin urmare, creditorii au intensificat procesul de externalizare si vanzare a creantelor neperformante, apeland la agentiile de colectare a creantelor.

  • Rata de succes in procesul de colectare a creantelor a scazut cu 25% in 2009

Piata colectarii de creante in 2009
Piata colectarii de creante in 2009
Foto: AMCC
Desi portofoliile de creante externalizate au crescut considerabil in 2009, problemele de lichiditate ale companiilor si ale persoanelor fizice au influentat puternic ratele de succes in recuperare, incasarea datoriilor de la debitori necesitand depunerea unui efort mai mare decat in anii anteriori. Astfel, costurile de colectare au crescut si implicit comisioanele de succes, fapt cauzat de presiunea mare exercitata pe cresterea incasarilor si a ratelor de succes.

Datele asociatiei arata ca rata de succes a colectarii creantelor a scazut cu 25% in 2009. O evolutie ascendenta a avut-o anul trecut si volumul de creante neperformante vandute de catre creditori. La nivelul membrilor AMCC, au fost vandute portofolii de creante ce au insumat un numar de aproximativ 300.000 de cazuri cu o valoare de 227 milioane de euro.

Astfel, companiile au optat pentru vanzarea portofoliilor catre agentiile de colectare, ulterior incercarii colectarii interne sau prin serviciile unei companii specializate.

  • AMCC: Piata colectarii devine un angajator net

Numarul de angajati pe piata colectarii creantelor
Numarul de angajati
Foto: AMCC
Numarul de angajati in sectorul managementului creantelor a crescut cu 30% in 2009, iar oficialii AMCC spun ca dinamica se va pastra si in 2010.

"In contextul crizei economice, in care multe dintre sectoarele de activitate sunt afectate de o crestere a falimentelor si implicit a somajului, piata colectarii devine un angajator net. In 2009 dinamica personalului a crescut, iar pentru urmatoarele 12 luni estimam ca aceasta tendinta de crestere se va mentine", sustine asociatia.

Companiile membre in AMCC insumeaza aproximativ 80% din cota de piata a colectarii creantelor comerciale, avand un numar total de peste 1500 de angajati.