INS: Managerii prevad o relativa stabilitate a activitatii in industrie, comert si servicii. Numarul de salariati va continua sa se reduca

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 29 martie 2010, 10:00 Economie | Companii

Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va inregistra o relativa stabilitate in perioada martie - mai comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in sectorul constructiilor va avea loc o scadere moderata, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati va continua sa scada in toate sectoarele economice.

Industria prelucratoare, stabilitate usoara

Managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele luni o relativa stabilitate a volumului productiei. Un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati. Pentru unele dintre activitati, respectiv metalurgie; fabricarea altor mijloace de transport; tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarea perioada.

Constructiile raman pe minus

In constructii, in urmatoarele luni se va inregistra o scadere moderata a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. De asemenea, managerii estimeaza o scadere si a numarului de salariati, atat pe total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

Tendinta de stabilitate relativa a activitatii in comertul cu amanuntul

In luna martie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni. Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de crestere moderata, iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri se va reduce.

Managerii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata al numarului de salariati din acest sector, dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul.

Activitatea din sectorul serviciilor se va stabiliza

Cererea de servicii va cunoaste o stabilitate relativa in perioada urmatoare, conform estimarilor managerilor din acest sector. Si in sectorul de servicii se estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati in urmatoarele trei luni, aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mari (250-499 salariati).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o relativa stabilitate.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 companii), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

370 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version