Complexul Energetic Rovinari vrea sa obtina prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) un imprumut in valoare de 100 de milioane de lei pentru a putea efectua lucrari de reabilitare, in vederea indeplinirii normelor europene de mediu. In cazul in care nu sunt respectate cerintele de mediu, termocentralele din Romania risca sa fie inchise de anul viitor. Imprumutul va fi contractat sub forma unui credit de investitii in vederea finalizarii lucrarilor pentru modernizarea blocului energetic 6. Creditul va fi derulat pe o perioada de 15 ani, cu o perioada de gratie de 4 ani, de la data semnarii contractului.

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 19 aprilie 2010. Potrivit informatiilor din caietul de sarcini, "functionarea in viitor a termocentralei Rovinari, se face numai cu respectarea cerintelor de mediu, impuse de reglementarile europene (...)Desfasurarea in continuare a lucrarilor de modernizare la blocul energetic nr.6, cu respectarea termenului de punere in functiune, anul 2011, se poate face numai cu atragerea de noi surse de finantare de pe piata bancara".

Termocentralele risca sa fie inchise incepand de anul viitor din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In urma cu trei ani, autoritatile statului nu pareau ingrijorate de aceasta situatie, spunand ca pana in 2010 este suficient timp pentru realizarea investitiilor pentru protectia mediului si modernizare, estimate la peste doua miliarde de euro. „Mai este timp pentru realizarea investitiilor de mediu la termocentrale, iar pana in 2010 nu se inchide niciuna", a declarat Varujan Vosganian, fostul ministru al economiei. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti. Termocentralele produc peste 54% din energia de pe piata.

  • Complexul Rovinari va fi integrat in compania energetica Electra, una dintre cele doua mari societati energetice care Ministerul Economiei intentioneaza sa le infiinteze in acest an. In componenta primei societati, Electra, vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Targu Jiu si SH Sibiu, precum si Hidroserv Ramnicu Valcea. Cea de-a doua companie va avea in componenta Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.