Valoarea totala a tranzactiilor din sectorul energetic, incluzand segmentul energiei regenerabile, a scazut cu 56 % in anul 2009, la nivel global, fata de cea inregistrata in 2008, arata raportul anual PricewaterhouseCoopers asupra tranzactiilor din industria energetica. Numarul tranzactiilor a scazut cu 10% pe fondul crizei globale, iar valoarea medie pe tranzactie, excluzand segmentul energiei regenerabile, a scazut de la 428 de milioane de dolari in 2008 la 262 de milioane de dolari americani in 2009, potrivit unui comunicat al PwC.

Conform sursei citate, accentul pe piata tranzactiilor din industria energetica s-a mutat in 2009 dinspre tranzactiile de amploare catre achizitiile de mai mici dimensiuni. „Anul viitor va fi unul al obstacolelor si oportunitatilor. Accesul dificil la finantare va inhiba tranzactiile si, pana la redresarea situatiei, este putin probabil sa observam o revenire a valorii tranzactiilor. Insa pe masura ce anumite companii raman fara lichiditatile necesare pentru extindere sau se confrunta cu dificultati de refinantare a datoriilor, businessuri sau active ar putea deveni disponibile pentru companiile cu un bilant puternic si cu un cash-flow sanatos”, a declarat Manfred Wiegand, lider global al grupului de utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers.

Pentru al doilea an consecutiv, Europa a dominat topul primelor zece tranzactii. Companiile europene au generat 60% din valoarea tuturor tranzactiilor. Cumparatorii europeni au fost prezenti in trei din fiecare 10 tranzactii din sectorul energetic, excluzand segmentul energiei regenerabile. „Caderea abrupta a valorii tranzactiilor s-a resimtit la nivelul tuturor segmentelor industriei, insa a fost mai temperata in sectorul energiei regenerabile unde valoarea totala a tranzactiilor a scazut cu doar 14% fata de nivelul din 2008. Cu toate acestea, segmentul energiei regenerabile a inregistrat o scadere mai mare in ceea ce priveste numarul de tranzactii, de 36%.

Tranzactiile privind segmentul energiei conventionale si a altor active energetice s-au dovedit cele mai rezistente, inregistrand doar o scadere de 8% fata de anul trecut, cumparatorii ramanand activi, in ciuda achizitiilor de mai mica anvergura”, a explicat Mark Hughes, liderul pentru Europa al Grupului pentru Industria Energetica al PwC.