Deputatii din Comisia de Agricultura vor sa introduca in Codul bunelor practici comerciale o prevedere prin care marile retele de magazine sa fie inchise in zilele de duminica. Valeriu Steriu, vicepresedinte in Comisia pentru agricultura, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca aceasta propunere vizeaza sustinerea producatorilor agricoli autohtoni. De partea cealalta, marii retaileri se opun din toate puterile pentru ca un asemenea proiect sa treaca. Vezi in atasament cum comenteaza marile lanturi de retail propunerea lui Steriu.

Asculta interviul

Descarca fisierul audio in format MP3

  • O zi de vanzare pentru retaileri inseamna cateva zeci de milioane de euro, probabil, la nivel lunar.

Rep: Legat de proiectul de amendament pe care am inteles ca membrii comisiei de agricultura vor sa il aduca codului de bune practici.

Valeriu Steriu: Sunt mai multe amendamente. Vad ca a prins mai mult cel legat de

Masura ar constitui un atac la adresa normelor concurentei. Adoptarea ei ar declansa procedurile de infringement asupra Romaniei

Comunicatul retailerilor

posibilitatea de a inchide magazinele in zilele de duminica.

Rep: Din cate stiu in Europa e o miscare cu doua sensuri: francezii vor sa tina deschise aceste magazine duminica, iar nemtii vor sa le tina inchise. Care ar fi impactul acestei masuri in Romania?

Valeriu Steriu: Sunt mai multe elemente pe care le analizam in clipa de fata inainte de a merge cu proiectul la discutii in comisie. Ne gandim, evident, la impactul economic. Si aici avem doua categorii de oameni. Cei avantajati si cei dezavantajati. Avantajul il au micii producatori autohtoni, cei care si-ar putea vinde produsele, duminica, in pietele volante si in pietele traditionale. Micile magazine de cartier sunt si ele avantajate in acest fel si pot fi relansate foarte multe activitati economice de aceasta dimensiune.

Rep: Si hipermarketurile?

Tinta autoritatilor ar trebui sa fie revigorarea consumului,daca se doreste iesirea din recesiune. Promovarea cu obstinatie a unor masuri prociclice, este calea sigura spre esec

Delia Nica, Vicepresedinte AMRCR

Valeriu Steriu: Va fi cu siguranta si o mica scadere in vanzarile hipermarketurilor. Acolo dispare echivalentul unei zile de vanzari. O zi de vanzare inseamna cateva zeci de milioane de euro, probabil, la nivel lunar.

  • Producatorii romani nu isi permit sa ajunga, datorita taxelor si a sistemului, in marile magazine

Rep: Nu aveti cifre clare? Cat se vinde intr-o zi in toate hipermarketurile din Romania?

Valeriu Steriu: Daca luati in calcul faptul ca 70% din produsele care se vand sunt importate, ne dam seama ca mai degrevam putin balanta de plati in felul acesta. Pe de alta parte vrem sa incurajam ca duminica oamenii sa isi petreaca timpul in familie. nu aceea de a merge la cumparaturi. Francezii beneficiaza de un lobby foarte puternic, de asta e o agresivitate in a tine magazinele deschise, agresivitate pe care o mai intalnim si in Statele Unite. Si acolo exista principiul acesta de a tine magazinele foarte mult timp deschise, avand si o legislatie a muncii mai flexibila. La nemti legislatia muncii nu permite ca angajatii sa lucreze dupa o anumita ora sau duminica.

Rep: Care va fi impactul asupra micilor producatori cu care colaboreaza marile lanturi de retail? Probabil ca vor fi nevoiti sa isi micsoreze cantitatile livrate, sa inregistreze volume de vanzari mai mici...

Valeriu Steriu: In nici un caz. Vorbim de volume putin mai mici. Volumele acestea nu se refera neaparat la micii producatori. Ei se vor regasi instantaneu in pietele existente. De altfel, daca va uitati, in clipa de fata, majoritatea micilor producatori vand in primul rand in piete si in magazinele de proximitate. Nu isi permit sa ajunga, datorita taxelor si a sistemului, in marile magazine. In Romania avem un milion de fermieri inregistrati, iar din acestia cativa zeci de mii sunt cei care isi desfac produsele in supermarketuri.

Rep: De ce?

Valeriu Steriu: Marile lanturi de magazine nu mai discuta decat de livrari de tiruri, de produse ambalate, de produse conservate, care nu sunt chiar cele mai sanatoase. In acest fel, toate aceste produse vor fi mai putin puse in fata consumatorului, acesta putand opta duminica sa cumpere produse mai aproape de cele naturale si in primul rand cele romanesti.

Orarul de funcţionare al oricărui magazin trebuie să fie rezultatul exclusiv al deciziei conducerii acestuia. Restricţiile referitoare la acest subiect se repercutează asupra clienţilor

Delia Nica, vicepresedinte AMRCR

  • Retailerii au si lipsit de la majoritatea intalnirilor de redactare a Codului de bune practici.

Rep: Care sunt semnalele pe care le aveti din partea reprezentantilor marilor retailerilor?

Valeriu Steriu: Marii retaileri, ca si la adoptarea legii, sunt destul de putin implicati in comunicare, iar data trecuta nu au venit decat cu niste critici la final.

Nu au dorit nici la nivel ministerial, nici parlamentar sa contribuie. Au si lipsit de la majoritatea intalnirilor de redactare a Codului de bune practici. Pot spune ca fermierii au salutat aceasta initiativa. Avem semnale foarte bune. Atat Agrostar, care a si dat ideea, cat si de la sindicatele din industria alimentara. In general tot ce inseama patronat autohton saluta aceasta idee si evident ca va fi foarte important sa consolidam foarte repede un sistem de piete. Agrostarul chiar sugera ca aceste supermarketuri sa fie inchise mai multe zile.

Rep: Nu ati discutat cu reprezentantii marilor retaileri?

Valeriu Steriu: Nu cred ca dansii sunt cei care ar trebui sa fie intrebati. In general, initiativa legislativa presupune consultari si mai multe dezbateri, la nivelul comisiei si la nivelul plenului.

  • Volumul produselor comercializate in micile magazine din oras poate creste cu 25-50%

Rep: Cam cu cat estimati ca ar putea creste comertul de proximitate daca legea s-ar aplica?

Valeriu Steriu: Volumul produselor comercializate atat in piete cat si in micile magazine din oras poate creste cu 25-50% la cateva luni de la adoptarea legii.

Rep: Acestea sunt estimari foarte optimiste. Tin minte ca in momentul in care s-a adoptat Codul de bune paractici toata media a preluat niste declaratii potrivit carora pretul produselor alimentare ar putea scadea in urma aplicarii legii.

Valeriu Steriu: Tocmai acesta este motivul pentru care continuam cu pasul al doilea pe care l-am discutat atunci cu supermarketurile. Era vorba de a diminua toate aceste taxe si de a gasi diverse forme prin care sa incurajeze producatorii autohtoni, angajament pe care marii retaileri, as putea spune, intr-o forma trufasa, chiar aroganta, n-au catadicsit sa il respecte.

Intervenţia statului în acest mod abuziv sfidează absurdul, încercând să creeze un avantaj concurenţial neloial fără a avea vreun moment intenţia să îmbunătăţească serviciile prestate populaţiei

Delia Nica, vicepresedinte AMRCR

La ora actuala nu se simte aproape deloc adoptarea acelui Cod de bune practici, care a fost ratificat in luna noiembrie, deci de patru luni. Noi facusem atunci o estimare ca intre 3 si 6 luni preturile ar putea sa scada.

Deocamdata nu observam deloc acest lucru, dimpotriva, in primele luni dupa adoptare au existat amenintari ca marile lanturi isi vor importa toate produsele.

Tocmai de aceea consideram absolut necesar o protectie oferita producatorului roman de produse agricole si nu vad nimic nesanatos in aceasta lege atat vreme cat consumatorul va avea acces la mai multe produse romanesti, mai proaspete, de calitate mai buna si care pot fi procurate de la coltul strazii si nu de la 20 km din afara orasului.

Rep: Spuneati ca e al doilea pas. Mai urmeaza si altii?

Valeriu Steriu: Deocamdata aceasta este ceea ce credem ca poate fi o forma de a echilibra si de a oferi o sansa si producatorului roman. Vom vedea daca aceasta va functiona si daca va aduce mai mult, pentru ca in general cred ca nu este bine sa ne implicam prea mult in aceasta economie de piata, insa e normal sa echilibram pe ici pe colo, ceea ce este doar o forma relativ minora de interventie.

Rep: V-ati gandit cum se poate reaseza in echilibru balanta dintre marii retaileri si micii producatori?

Valeriu Steriu: E una din marile probleme in agricultura romaneasca. Fragmentarea e principala problema. Este nevoie de o reforma structurala ampla a agriculturii.

Rep: Asta auzim de ani de zile.

Valeriu Steriu: Se vorbeste mereu de asociere, de cooperative, lucruri care inca nu au functionat.

Rep: Nu se poate face nimic?

Valeriu Steriu: Ba da, evident. Toate se pot face cu bani, si in lipsa banilor cu masuri care sa stimuleze asocierea. Din pacate aceste masuri care au vizat fondurile europene s-au blocat la ora actuala fie datorita sistemului de garantii, fie neinterventiei bancilor. Probabil ca in perioada urmatoare vom putea analiza la nivelul unei comisii toate aceste lucruri, care sa fie transpuse intr-o forma practica.

Vorbim mult prea mult teoretic si analitic, insa s-au facut prea putine lucruri practice prin care cu bani europeni, care sunt foarte multi, sa putem cu adevarat consolida, la nivel de comuna sau judet, mici asocieri care peste 2-3-5 ani sa poata sa vanda produse romanesti de calitate in supermarketuri dar si in piete, si sa poata sa mearga si la export.