IMM-urile sustin ca introducerea penalitatilor de intarziere la plata datoriilor fata de stat este neconstitutionala / Vezi cat vor plati concret firmele (document atasat)

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Vineri, 9 aprilie 2010, 17:04 Economie | Companii


Potrivit unui proiect de modificare a Codului de Procedura Fiscala, initiat de Ministerul Finantelor Publice (document atasat), dobanzile de intarziere la plata datoriilor fata de buget se reduc la jumatate dar sunt introduse noi penalitati de intarziere de pana la 15% din obligatiile fiscale principale (in functie de perioada de intarziere). Organizatia patronala a IMM-urilor, Consiliul National pentru IMM spune ca introducerea penalitatilor in acest mod incalca doua articole din Constitutia Romaniei si ca dubleaza sanctiunea impusa deja prin dobanzile de intarziere. Vezi in documentul atasat - "Pozitia CNIPMMR" - cat vor plati firmele dobanzi+penalitati, potrivit acestui patronat.

Proiectul legislativ pentru modificarea Codului de Procedura Fiscala, Nota de fundamentare si Tabelul comparativ au fost publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in data de 25 martie.

Vineri, 9 aprilie, Consiliul National pentru IMM din Romania (CNIPMMR) a transmis observatii legate de reducerea dobanzilor si instituirea penalitatilor de intarziere (vezi documentul atasat: Pozitia CNIPMMR - proiect Cod de Procedura Fiscala)

Potrivit organizatiei patronale,

"Reducerea la jumatate a dobanzilor de intarziere mentine caracterul punitiv al masurii, dobanzile de 18% pe an fiind peste dobanda anuala pentru un credit bancar (de 17,38%) si fiind de 5,14 ori mai mari decat devalorizarea datoriei (raportata la o rata a inflatiei de 3,5% in 2010 potrivit estimarilor BNR)".

De altfel in Nota de fundamentare a Proiectului legislativ se mentioneaza: 

 • "Nivelul dobanzii trebuie sa fie peste rata dobanzii creditelor acordate de institutiile financiare astfel incat sa descurajeze contribuabilii de a utiliza arieratele ca surse de finantare ale activitatilor lor dar nici sa nu fie la un nivel foarte mare pentru a constitui un element impovarator pentru contribuabil.
 • Penalitatile de intarziere trebuie sa constituie o sanctiune pentru neplata la scadenta, calculata ca un procent la nivelul sumei neplatite, astfel incat aceasta sa creasca in raport cu valoarea sumei neplatite si cu perioada de intarziere.
 • Aceasta modificare a fost discutata si constituie si o propunere a misiunii de asistenta tehnica a FMI acordata ANAF in cursul anului 2009.

CNIPMMR "nu sustine instituirea in completarea dobanzilor de intarziere a penalitatilor de intarziere pentru creante bugetare de 5%, respectiv 15% - in functie de durata intarzierii - avand in vedere o serie de argumente (detaliate in documentul atasat) intre care:

 • Pentru IMM-uri nu sunt stabilite termene de plata speciale pentru achitarea obligatiilor bugetare si a contributiilor la bugetele de asigurari sociale (de sanatate, somaj, pensii), fiindu-le aplicabile termenele de plata pentru intreprinderile mari, care sunt foarte scurte si dificil de respectat, mai ales in conditiile accesului extrem de redus al IMM-urilor la surse de finantare si dificultatilor sporite din perioada crizei si in contextul adoptarii documentul strategic „Ganditi mai intai la scara mica”: Prioritate pentru IMM‑uri. Un „Small Business Act” pentru Europa - COM(2008) 394 final.
 • Dobanzile de intarziere si penalitatile de intarziere sunt reglementate nediferentiat, din punct de vedere al fraudei fiscale, comportamentul fiscal ce nu are o componenta frauduloasa fiind sanctionat in mod egal cu cel fraudulos. Neplata unor obligatii declarate, dar neonorate din lipsa temporara a lichiditatilor, nu ar trebui penalizata, ar trebui sa li se adauge rata inflatiei sau maxim ar trebui sa fie purtatoare de dobanda, la nivelul normal stabilit de piata.
 • Instituirea in completarea dobanzilor de intarziere a penalitatilor de intarziere pentru creante bugetare de 5%, respectiv 15% reprezinta o dubla sanctionare a acelorasi fapte fiscale.
 • Instituirea penalitatilor de intarziere prin proiectul de O.U.G. initiat de M.F.P. incalca urmatoarele dispozitii:
- din Constitutia Romaniei:
 • art. 56 alin. (2): Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.
 • art. 139 alin. (1): Impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege.
- din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala:

Art. 3 - (1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.; (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5156 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  PAI, ERA de asteptat! Guvernantii (Vineri, 9 aprilie 2010, 17:18)

  db [anonim]

  se fac ca negociaza cu mediul privat si ca inteleg situatia din economie si presiunea de pe mediul privat, schimba ceva ce era oricum anapoda dupa care o intorc ca la...Intorsura Buzaului si mai dau doua bate in cap boului care trage!
  • +3 (3 voturi)    
   n-ati inteles, firmele nu sunt ale voastre... (Vineri, 9 aprilie 2010, 17:51)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui db

   Stimati patroni-lenesi-si-hoti-ce-sunteti. Firmele romanesti sunt deci ale Statului care va lasa sa faceti afaceri in tara asta. Deci contribuiti cat vrea Statul sau va carati de aici. Ce e asa de greu? Asta e democratie liberala. Si nu aveti voie sa comentati, defetistilor. Pai cu banii cui vreti sa scoata PDL-ul tara din criza, daca nu cu taxe noi? Platite, da, de voi. Ca doar pe voi va scoate din criza, nu pe el. Statul nu e in criza. Ati vazut bugetari concediati? Lefuri micsorate? Pensii reduse? Gargara pentru fraieri... Asa ca mars la treaba sa produceti taxe pentru Stat. Daca nu aveti cu ce plati taxele primiti credite si "ajutoare" rambursabile, cu garantii 200%, ca sa fim siguri ca nu va inchideti afacerea si o tuliti de aici.
   • 0 (0 voturi)    
    --- (Joi, 22 aprilie 2010, 6:38)

    xxx [anonim] i-a raspuns lui Dan

    Gresesti....pensiile trebuie eliminate.....
  • +1 (1 vot)    
   Cititi intai proiectul si apoi vorbiti!! (Luni, 19 aprilie 2010, 15:30)

   Lary [anonim] i-a raspuns lui db

   Iata ce scrie in proiect:
   Raportarea nivelului majorărilor de întârziere la nivelul dobânzii medii bancare şi
   scaderea acestora de la 0,1% la 0,05% pentru fiecare zi de întârziere.
   - Instituirea obligaţiei de plată a penalităţilor de întârziere, ca sancţiune pentru neplata la scadenţă a obligaţiilor fiscale, astfel:
   a) dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează
   şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse.
   b) dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de
   întârziere este de 5 % din obligaţiile fiscale principale stinse.
   Si acum traducerea:
   -firma care isi plateste darile catre stat la timp nu plateste nici dobanda si nici penalitati.(adica in termen de 30 de zile max)
   -firma care intarzie plata darilor catre stat (mai mult de 30 de zile)va trebui sa plateasca dobanda(raporatata la nivelul majorărilor de întârziere la nivelul dobânzii medii bancare şi
   diminuata de la 0,1% la 0,05% pentru fiecare zi de întârziere).
   -daca merge si mai departe cu intarzierea i se va aplica o penalitate suplimentara (raportata insa la nivelul datoriei initiale si nu la cel al datoriei plus dobanda),penalitate care va creste procentual cu cat se intarzie mai mult.
   Practic este o masura de stimulare a platilor darilor catre stat.
   Mi se pare o masura corecta si fara mari probleme de neconstitutionalitate.Interesul statului este sa colecteze cat mai rapid darile si nu sa imprumute firmele cu aceste fonduri,dar daca tot o face percepe o dobanda pe care a micsorat-o.Asa cum banca iti cere o penalitate daca platesti anticipat un credit(ptr ca interesul bancii este acela de a te tine imprumutat ca sa colecteze dobanda)asa si statul iti ia o penalitate suplimentara daca nu platesti la timp.
   Hai sa nu ne mai vaicarim atat si sa incercam sa deslusim lucrurile.
   • 0 (0 voturi)    
    ...adanc cugetat (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 13:36)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Lary

    Lary,
    ...adanc cugetat, dupa cum se vede esti priceput in domeniu, ai fost clar si concis, un singur lucru nu ai spus ca sa te credem si anume cam care este impozitul pe care-l platesti TU acestui stat pe luna?...
 • +2 (2 voturi)    
  o masura a'la'carnatar (Vineri, 9 aprilie 2010, 17:41)

  geo12 [utilizator]

  asta e din ciclul masurilor pentru incurajarea mediului privat si pastrarea locurilor de munca... nenorocitilor, dar dobanda pentru sumele de recuperat de la stat cat e??? zero- ca si guvernul asta
 • -3 (3 voturi)    
  Bine le face ! (Vineri, 9 aprilie 2010, 17:52)

  Dumitru [anonim]

  Bine le face !
  Privatii astia onerosi si-au luat-o in cap.
  In sfarsit dupa 20 de ani cineva se uita si la popor si nu doar la imbuibati.
  Respect pentru guvern !
  • +3 (3 voturi)    
   pleaca pe marte... (Vineri, 9 aprilie 2010, 19:02)

   geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Dumitru

   tu esti de pe alta planeta, un comentariu atat de stupid nu am mai vazut de mult pe site-ul asta... tu crezi ca privatii nu-si platesc datoriile la timp pt ca nu vor? nu te-ai gandit ca nu ar avea de unde? cu ce ajuta aceasta masura pe popor? poporul nu lucreaza in majoritate la privat? daca omori privatul nu moare si poporul?...banuiesc totusi ca lucrezi la stat sau esti somer ca esti prea pro...
   • +2 (2 voturi)    
    NU LUCREAZA MAJORITATEA LA (Vineri, 9 aprilie 2010, 19:26)

    db [anonim] i-a raspuns lui geo12

    privat, ci privatii minoritari lucreaza pentru MAJORITATEA din Romania, care sunt sustinuti de stat intr-un fel sau altul - firme de stat, firme private clientelare, bugetari, pensionari, persoane care primesc sub diverse forme alocatii si ajutoare de stat. O ABERATIE ECONOMICA STELARA! si Majoritarii ne mai si rad in nas!
  • +3 (3 voturi)    
   Esti un mare cre (Vineri, 9 aprilie 2010, 19:56)

   vitanis [anonim] i-a raspuns lui Dumitru

   tin! Daca nu cumva faci bancuri si nu am inteles noi. Numai ca nu e prima data cand o lege (571) este modificata prin oug, cu toate ca si in acest caz se spune ca nu poate fi modificata decat prin lege si cu sase luni inainte. Dar suntem toti anesteziati, altfel am fi in strada de mult, dupa cate aiureli a aprobat guvernul boc.
  • +2 (2 voturi)    
   poti sa ne trimiti o poza cu tine ? (Vineri, 9 aprilie 2010, 23:44)

   curiosu [anonim] i-a raspuns lui Dumitru

   poti sa ne trimiti o poza cu tine ? pari un mare intelept uni-neuronal
 • 0 (0 voturi)    
  Centrul Incubator de Afaceri (Miercuri, 2 iunie 2010, 9:23)

  maya [anonim]

  poate stiati de el...este facut in parteneriat cu Institutul national pt IMM-uri, prin finantare de la banca mondiala.
  Ca tanara intreprinzatoare ce ma aflu am aruncat un oki pe siteul lor, pt ca auzisem recent de ei.

  http://www.ciaf.ro/default.asp?idp=6&lng=1

  din aproape 40 de firme, 4 de detectivi, 2 de "security". Cate 2- firme cu acelasi adminsitrator si/sau cu administratori sot si sotie.
  Deci cam asta e treaba cu vajnicele noastre incubatoare de afaceri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by