Pentru o capota, un far si o bara la o masina de lux, despagubirea RCA (asigurarea auto obligatorie) a depasit 26.000 euro, a spus joi Liviu Stoicescu, director in cadrul Omniasig, dand un exemplu recent si avertizand ca in tarile fostului bloc comunist sunt prime medii anuale RCA de doua ori mai mari ca in Romania. Si Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, sustine ca este de preferat sa platesti 80-100 euro si chiar si 500 de euro, "cand va veni momentul", decat o asemenea dauna. Nivelul mic al tarifelor RCA pare sa fie confirmat si de CSA, din datele careia reiese ca in Romania o prima de asigurare RCA medie pentru 2010 este de circa 90 euro, in timp ce in Bulgaria este de 150 euro.

"In privinta despagubirilor, sunt masini de lux daunate total. Din experienta proprie pot sa va spun ca o simpla capota de fier este 16.000 euro cat o masina buna, buna noua. Este absolut normal s-o platesti, asa spune legislatia. Totusi, pentru o capota, un far, o bara, despagubirea RCA a depasit 26.000 euro intr-un accident banal", a spus Liviu Stoicescu, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si director in cadrul Omniasig, amintindu-si un caz cu care s-a confruntat recent in cadrul companiei.

  • Asiguratorii se plang de nivelul mic al tarifelor RCA din Romania. In Irlanda, prima anuala ajunge si la 1050 euro

Stoicescu sustine ca a trimis mai multe e-mailuri catre "colegii din UE", respectiv presedinti si conducatori de birouri nationale Carte Verde pe care i-a intrebat "care ar fi tariful mediu sau tarifele uzuale practicate de companiile de asigurari din tara respectiva pentru anumite categorii de autovehicule sau sa-i prezinte macar principiile pe baza carora companiile respective tarifeaza politele RCA".

Ce raspunsuri a primit?

"In Irlanda, tinandu-se cont cam de aceleasi criterii ca si la noi, pentru o femeie conducator auto in regim urban, la 32 de ani, fara accident, prima medie RCA pentru o masina normala costa 500 de euro. Un barbat conducator auto in regim rural fara accident plateste 460 euro. Un tanar 22 de ani in regim urban, fara acidente plateste 1050 euro. In Romania prima medie este de circa 120 de euro, poate chiar si sub 100 de euro pentru categoria autoturism cu diferente in functie de capacitatea cilindrica", a precizat Stoicescu.

Oficialul Omniasig, a mai spus ca (in cazul unui autoturism cu capacitate cilindrica de 1400-1500 cmc), in Slovenia prima medie este de 194 euro, in Cehia este de 280 euro, in Slovacia - 350 euro.

"Deci undeva in timp va trebui sa ajugem chiar daca nu la media pe tarile dezvoltate macar undeva aproape de tarile fostului bloc comunist in care dupa cum se vede primele de asigurare RCA sunt cel putin duble", a spus Liviu Stoicescu.

  • CSA: In Romania, prima de asigurare medie pentru RCA pentru 2010 este de circa 90 euro. In Bulgaria este 150 euro

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pare sa confirme aceste date. Mentionand ca este foarte dificil sa faci o comparatie, in conditiile in care structura tarifului de prima RCA difera in functie de foarte multe criterii pe care societatile le aleg pentru a-si structura portofoliul, spre exemplu: varsta asiguratului, domiciliu, capacitate cilindrica, marca vehiculului, autoritatea sustine ca a incercat sa faca "o comparatie pe baza informatiilor primite de la specialisti in asigurari din alte state, a tarifelor afisate pe site-uri ale societatilor, precum si in baza unor informatii preluate din articole din presa".

"Am luat ca exemplu un autoturism apartinand unei persoane fizice, cu capacitate cilindrica 1.400 cmc. Am constatat faptul ca tarifele de prima RCA in alte state europene sunt la acest moment mult peste valoarea tarifelor de prima practicate la noi. In Marea Britanie tariful mediu este de aproximativ 600 euro, in Austria - 500 euro, in Ungaria - intre 180 si 600 euro, in Spania - 300 euro chiar si in Bulgaria nivelul primelor de asigurare RCA este de aproximativ 150 euro si se estimeaza majorari in acest an pana la 300 euro. Pentru Romania, prima de asigurare medie pentru anul 2010, pentru un autoturism detinut de o persoana fizica, avand capacitate cilindrica 1.400 cmc, este de aproximativ 90 euro", a precizat joi Mona Cucu, director general al directiei generale reglementari si autorizari asigurari obligatorii, in cadrul CSA.

Oficialul CSA si-a mai exprimat insa increderea ca asiguratorii RCA din Romania vor gasi solutiile care sa le permita practicarea unor tarife corespunzatoare conditiilor economice din tara noastra, care sa le permita insa acoperirea tuturor cheltuielilor in legatura cu subscrierea acestui tip de polite.

  • Radu Mustatea, Astra: Mai bine sa platesti o prima RCA de 80-100 euro, decat o dauna de 26.000 euro

Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, a tinut sa aminteasca faptul ca polita RCA este “o protectie pentru momentele dificile”, precum cel semnalat in cazul daunei de 26.000 euro.

“Trebuie sa fim constienti ca atunci cand ai un autovehicul pe care il pui in circulatie pe drumul public devenind un potential factor de accident, asa cum suntem toti cei care avem masini, trebuie sa platesti un pret pentru ca daca ai intrat intr-un astfel de accident nu o sa platesti cei 26.000 euro pentru o dauna la o masina de lux, decat foarte greu si te va durea. Mai bine platesti 80-100 euro sau 500 de euro chiar cand va veni momentul, ca urmare a dezvoltarii daunei medii, nu altfel, pentru ca asiguratorii nu-si propun sa majoreze tariful fara o baza”, a precizat Radu Mustatea.

Acesta a mai spus ca CSA supravegheaza piata RCA si ca asiguratorii “nu vor putea sa avanseze un tarif de 5 ori mai mare decat acum daca rata de daune nu explodeaza de 4-6 ori mai mult”.

  • CSA: Tarifele RCA au crescut in medie de la an la an cu maxim 15%

In Romania, tarifele de prima RCA sunt stabilite de catre asiguratori si notificate Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Oficialii CSA sustin ca in medie tarifele RCA au crescut cu maxim 15% de la an la an.

“Avand in vedere faptul ca criterile de segmentare difera de la o societate la alta, precum si faptul ca societatile au posibilitatea de a aplica reduceri pana la 25% fata de tarifele notificate catre CSA, este greu de determinat care este cresterea reala a tarifului de prima la acest moment. Totusi din experienta anilor anteriori s-a constatat o crestere de la an la an a primei medii la nivelul intregii piete de maxim 15%”, a mai explicat Mona Cucu.

Nu in cele din urma, Mona Cucu a mai mentionat ca “nivelul primelor de asigurare stabilite de asiguratori tinde sa urmeze piata europeana in domeniu, avand in vedere faptul ca factorii care sunt luati in calcul pentru stabilirea tarifelor de prima sunt aceiasi, repectiv: frecventa accidentelor produse si valoarea despagubirilor platite”.

Datele CSA prezentate joi arata ca anul trecut, valoarea despagubirilor platite de companiile de asigurari pentru politele RCA a crescut cu 29% fata de 2008, pana la peste 1,53 miliarde lei. Valoarea daunei medii platite de asiguratori a crescut cu 21%, de la 3.703 lei in anul 2008 la 4.486 lei in anul 2009.