Intr-un an, cei mai instariti rusi au devenit de doua ori mai bogati, este concluzia publicatiei Forbes Rusia. In anul care s-a scurs de la precedentul clasament, numarul miliardarilor a crescut de la 32 la 62, iar suma estimata a averilor se ridica la 297 miliarde de dolari, fata de 142 miliarde dolari anul trecut. Estimarile Forbes Rusia arata ca cel mai bogat rus ar fi patronul Combinatului metalurgic de la Novolipetsk, Vladimir Lisin, a carui avere a ajuns la 15,8 mld dolari.

Lisin este urmat de seful grupului financiar Interros, Vladimir Potanin, care si-a sporit conturile cu 8,2 mld dolari, pana la 13,4 mld dolari, si de Mihail Fridman, presedintele Alfa-grupp, a carui avere a crescut de la 6,3 mld dolari in 2009, la 12,7 mld dolari in prezent.

Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, a reusit sa-si imbunatateasca situatia financiara cu aparoape 3 mld dolari, pana la 11,2 mld. Oleg Deripaska, odinioara cel mai bogat om de afaceri din Rusia, se regaseste pe pozitia 5, cu o avere estimata la 10,7 mld dolari. Urmatorul pe lista de „aur” a Top-10 este presedintele director al companiei Uralkalii, Dmitri Rybolovlev, cu 8,6 mld. dolari.

In clasamentul Forbes al celor mai bogati 100 de oameni de afaceri rusi au aparat si 11 nume noi, printre care dezvoltatorul Samvel Karapetian si partenerii de judo ai lui Vladimir Putin, fratii Boris si Arkadi Rotenberg. Publicatia constata, printre altele, ca activitatea a sase dintre noii intrati este legata de industria carbunelui.