Consiliul Concurentei a deschis in 2009 un numar de 27 de investigatii, dublu fata de anul 2008, iar inspectiile inopinate au fost declansate in cazul a 50 de companii, se arata in Raportul Anual al institutiei prezentat joi de presedintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu. "Mai mult de jumatate din totalul investigatiilor deschise sunt declansate pentru posibila incalcare a legislatiei nationale si comunitare. Prin comparatie, in anii 2008 si 2007, astfel de investigatii au reprezentat 20% din totalul investigatiilor", a spus Chiritoiu. La prezentarea Raportului participa premierul Emil Boc, ministrul Muncii Mihai Seitan dar si oficialitati din partea Comisiei Europene si ai Autoritatii de Concurenta din Austria.

Potrivit Raportului, in 2009 au mai fost declansate 5 investigatii sectoriale fata de doua in anul 2008 si doar una singura in anul 2007. "Pietele selectate pentru analiza in anul 2009 sunt: serviciile de transport maritim, comercializarea laptelui in stadiul economic producator-procesator, piesele de schimb pentru automobile, distributia angro de medicamente si energia electrica", se mai spune in document.

• 27 de investigaţii deschise; • 50 de firme supuse inspecţiei inopinate; • 5 investigaţii utile pentru cunoaşterea pieţei; • 9 investigaţii finalizate, din care 3 investigaţii utile pentru cunoaşterea pieţei; • 56 de investigaţii în curs; • 68 de decizii; • 2.329.021 euro – taxe de autorizare a operaţiunilor de concentrare economică; • 9 decizii de sancţionare; • 2.377.471 euro – valoarea amenzilor aplicate; • 118 dosare susţinute în instanţele de judecată; • 79% hotărâri judecătoreşti irevocabile pe fondul cauzei, favorabile autorităţii în domeniul concurenţei.

Consiliul Concurentei. Cifre reprezentative pentru 2009

Raportul mai include si date financiare legate de performanta Consiliului. Astfel, cei 299 de angajati au castigat in 2009 41,8 milioane de lei, ceea ce corespunde unui salariu mediu de 9.661 de lei/luna, nivel mai coborit fata de salariile care se practica in acest domeniu in tarile UE.

"Au fost finalizate 3 investigatii sectoriale initiate in anii anteriori, vizand domenii cu un impact deosebit asupra consumatorilor: cerealele de panificatie, comertul cu amanuntul al produselor agroalimentare si piata imobiliara si a serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare. In urma finalizarii acestora, Consiliul Concurentei a formulat recomandari si a intervenit la nivelul institutiilor publice competente in aceste domenii", se mai arata in Raport.

In anul 2009, au fost aplicate amenzi in valoare de 8.755.512 lei (2.377.471 euro), din care 90% reprezinta amenda aplicata in urma investigatiilor in cazurile „scoli de soferi” si „piata painii”. Au fost sanctionati 80 de agenti economici si o asociatie pentru intelegeri privind fixarea de pret/tarif. Potrivit presedintelui Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei vrea ca in acest an sa creasca numarul de investigatii declansate, sa le finalizeze pe cele mai vechi de doi ani si sa "dezvolte capacitatea de investigare a licitaţiilor trucate".