Ministerul Muncii a elaborat recent un proiect de lege ce prevede majorarea cuantumului amenzilor aplicate angajatorilor care nu pun in aplicare masurile dispuse de inspectorii de munca, scrie Avocatnet.ro. Asfel, in cazul in care legea va fi adoptata in forma propusa de minister, amenda aplicata angajatorilor ar putea ajunge pana la 100.000 lei.

Proiectul de act normativ are in vedere modificarea Legii nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.

Ministerul a considerat utila majorarea cuantumului amenzilor contraventionale pentru eficientizarea actului de control si responsabilizarea angajatorilor cu privire la indeplinirea masurilor lasate de inspectorii de munca si inspectorii sociali, in vederea eliminarii deficientelor constatate, lipsa acestora generand scaderea eficientei actului de control.

”Este foarte important ca inspectorul de munca si inspectorul social sa poata stabili sanctiuni mai severe pentru a nu lasa lipsit de efecte obiectivul urmarit prin actul de control si sa diminueze credibilitatea inspectorului de munca si a inspectorului social”, se arata in expunerea de motive a actului normativ.

Conform proiectului elaborat, obstructionarea in orice mod a inspectorilor de munca, de catre angajatorul persoana fizica sau juridica, sa exercite, total sau partial, controlul si sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.

In plus, neindeplinirea de catre angajator a masurilor obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 100.000 lei.

Totodata, proiectul prevede preluarea activitatii desfasurate de Inspectia Sociala de catre Inspectia Muncii si adaptarea legii de infiintare si organizare a Inspectiei Muncii la noile realitati.