Companiile britanice care lucreaza in domeniul infrastructurii evita sa vina in Romania din cauza dificultatilor cu care isi incaseaza banii pe lucrarile efectuate, a declarat marti Lordul Primar al City-ului londonez, Nick Anstee in cadrul unui dejun de lucru organizat de Camera de Comert Britanico-Romana. El a precizat ca dezvoltarea Romaniei consta in investitiile facute in infrastructura, transporturi, educatie si sanatate.

"Daca avem nevoie strazi noi, scoli, spitale, dar nu putem face investitiile acum, solutia este parteneriatul public privat. Sunt multe oportunitati pentru Romania in ceea ce priveste parteneriatul public privat, alaturi de fondurile structurale si de coeziune", a declarat Nick Anstee. El a mai amintit ca Romania poate accesa fonduri europene de aproximativ 30 miliarde de euro pana in 2013.

Totodata, el a apreciat faptul ca Guvernul vrea sa imbunatateasca legislatia in acest domeniu.

Lordul Primar al City-ului londonez a dat ca exemplu Marea Britanie care are 935 de proiecte dezvoltate in parteneriat public privat, cu o valoare de 66 miliarde de lire sterline, de aproape doua ori mai mult decat cele dezvoltate in intreaga Uniune Europeana.

"Daca exista un singur lucru care se face bine in Marea Britanie, acesta este parteneriatul public privat", a mai spus Anstee.

Potrivit datelor INS, Marea Britanie a ocupat locul al saselea in randul partenerilor de export din luna ianuarie al Romaniei din zona UE, dupa Germania (18,1% din total exporturi), Italia (15,1%), Franta (9,2%), Ungaria (5,7%) si Turcia (5,3%). Romania a efectuat exporturi in Anglia de circa 82 milioane de euro in luna ianuarie si a importat marfuri de circa 65 mil. euro, se mai arata in datele INS.