Guvernul trebuie sa adopte masuri imediate pentru atragerea investitiilor straine, in conditiile in care acestea sunt in continua scadere, sustine Doina Ciomag, director executiv, Consiliul Investitorilor Straini (CIS). Anul trecut, investitiile straine directe s-au redus la jumatate fata de 2008, pana la circa 5 miliarde de euro. "Aceasta tendinta se va pastra si in 2010. Investitorii au devenit mai precauti", a declarat pentru HotNews.ro Doina Ciomag.

Motivele care stau la baza acestei reticente sunt: criza financiara care a lovit Romania, probleme legate de fiscalitate, de implementare a legislatiei, lipsa masurilor in vederea atragerii de fonduri europene, procedurile dificile in domeniul achizitiilor publice etc. Doina Ciomag a dat un exemplu in cadrul conferintei "Privind spre viitor: Romania si strategia Europa 2020" despre modul in care se fac investitiile in Romania. Potrivit reprezentantului CIS, proiectele de infrastructura ajung sa se desfasore pe o perioada de peste 7 ani. "In total, un proiect de executie de 2 ani se face in 88 luni si costurile pot creste pana la 80% din valoarea initiala a proiectului", a spus Doina Ciomag. Numai achizitia terenului pentru o lucrare de infrastructura poate sa dureze 18 luni. Apoi sunt intarzieri si in partea de executie, ajungand pana la 3 ani.

Potrivit directorului executiv al CIS, Guvernul ar trebui sa ia masuri imediate in special pentru folosirea fondurilor europene. Pe termen mediu si lung, ar trebui dezvoltate parteneriatele public-private.

Chiar daca investitiile straine s-au redus, Romania are in continuare potential, mai ales in sectoare putin valorificate precum energia regenerabila. Alte domenii atractive sunt IT si telecomunicatii.

Energia regenerabila este un exemplu de sector atractiv, insa legislatia nefunctionala blocheaza investitiile. Exista Legea 220 privind sprijinirea productiei de energie din surse regenerabile. Desi a fost aprobata in 2008, inca nu au fost elaborate si normele metodologice, fapt pentru care legea nu poate fi pusa in aplicare. In acest moment exista doar 13 MW pe energia eoliana, desi în România pot fi montate instalatii eoliene cu o capacitate totala de 14.000 MW. In prezent, situatia centralelor in operare care folosesc surse regenerabile este: eolian- 13MW, biomasa- 8,08MW, microhidro- 70MW.

Reprezentantii Ministerului Economiei justifica acest blocaj prin faptul ca Romania nu a primit aprobarea din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste aplicarea Legii 220/2008.

"Tot aud ca nu se aplica legea pentru ca nu sunt normele. Este un alt motiv. Nu avem OK-ul din partea Comisiei Europene pentru ca orice poate fi ajutor de stat trebuie notificat la CE. Noi am transmis in noiembrie, anul trecut, notificare la Legea 220. Am solicitat, pentru a primi un raspuns rapid, o opinie informala. Nu avem nici macar o opinie informala. In momentul de fata, trebuie sa aratam ca nu avem supracompensare. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei lucreaza sa demonstreze ca numarul de certificate nu este ceva supracompensat", a declarat, recent, Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei.