Preturile productiei industriale au crescut in luna martie cu 1,0% comparativ cu luna anterioara si cu 4,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pentru piata interna cat si preturile productiei pentru piata externa au crescut comparativ cu luna anteriora, cu 0,7%, respectiv cu 1,9%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi la produsele din industria extractiva (+1,1%), in industria prelucratoare (+1,0%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,1%).

Pe marile grupe industriale, majorari de preturi au avut produsele din industria energetica (+3,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,0%) si cele din industria bunurilor intermediare (+0,3%). Preturile produselor din industria bunurilor de uz curent au inregistrat scaderi cu 0,1%, in timp ce preturile produselor din industria bunurilor de capital au ramas aproximativ la acelasi nivel cu cele din luna anterioara.

Comparativ cu martie 2009, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au avansat cu 4,5%. Pe sectoare de activitate, cresteri de preturi se remarca la: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+6,8%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+6,0%), industria prelucratoare (+4,3%). In industria extractiva preturile au scazut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+16,2%), in vreme ce cele din industria bunurilor de uz curent (+4,9%) si cele ale produselor din industria bunurilor de folosinta indelungata au avansat cu 4,9%, respectiv 4,2%. Scaderi de pret s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (-1,3%) si industria bunurilor intermediare (-3,4%).