Dupa patru ani de dezbateri si dupa ce a fost retrimisa Parlamentului de catre presedintele Basescu, controversata lege a berii - care prevede scutirea micilor producatori de bere de la plata obligatiilor fiscale restante la 31 decembrie 2008 - a fost adoptata miercuri de catre deputati cu 228 de voturi pentru 30 de abtineri si 12 impotriva. Legea a fost trimisa la reexaminare de catre Traian Basescu care a refuzat sa o promulge, catalogand-o drept un act normativ pentru infractori. Camera Deputatilor este forul decizional si legea merge la promulgare.

Conform votului electronic, din cele 228 de voturi pentru aprobarea legii berii 102 au fost de la PD-L, 66 PSD+PC, 31 PNL, 13 Minoritati si 14 independenti.

Potrivit proiectului de lege, "intreprinderile mici si mijlocii vor fi scutite de la plata obligatiilor fiscale restante la data de 31 decembrie 2008 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii, reprezentand accize, impozit pe profit si TVA, cu anumite conditii, cu exceptia obligatiilor cu retinere la sursa si a TVA datorata in vama".

De asemenea, un alt articol al legii stipuleaza ca se scutesc la plata obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi, penalitati si majorari de intarziere aferente obligatiilor fiscale scutite, calculate pana la data intrarii in vigoare a legii.

Intreprinderile care vor beneficia de aceste facilitati trebuie sa aiba capacitatea de productie mai mica de 200 mii hl/an declarata pana la data de 15 ianuarie 2009 sau sa nu se afle in procedura de faliment.

Un alt articol al legii prevede ca schema de ajutor de stat nu va putea fi pusa in aplicare decat dupa notificarea la Comisia Europeana si obtinerea autorizarii schemei de ajutor de stat conform reglementarilor in domeniu ale Uniunii Europene.

Legea berii merge la promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional. Conform Constitutiei, presedintele Traian Basescu este obligat sa o promulge dupa ce a trimis-o o data catre reexaminare.

Proiectul de lege a fost elaborat in 2006 de catre deputatii Cristian Adomnitei, Cristian Boureanu, Radu Catalin Dragus, Gratiela Iordache, Mircea Man, Petru Movila si Constantin Amarie.

Actul normativ a fost adoptat de catre Parlament in 2006, dar presedintele Traian Basescu a refuzat sa-l promulge si l-a trimis la reexamniare. Presedintia a explicat ca "actul normativ contravine art. 87-89 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene si legislatiei secundare adoptate in baza acestuia". Basescu a criticat proiectul legii berii declarand ca "oamenii politici fac legi in sprijinul infractorilor".

Din 2007, legea berii a ramas blocata in Parlament, la Camera Deputatilor. Actul normativ a fost adoptat din nou de Senat in martie 2007, ajungand din nou pe masa deputatilor.