Piata asigurarilor din Romania a incheiat primul trimestru din acest an cu un volum de prime brute subscrise in valoare totala de 2,29 miliarde lei, in scadere nominala cu 5,29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Pe de alta parte, segmentul asigurarilor de viata a inregistrat o crestere cu 6,74% a volumului de prime brute subscrise pana la peste 419 milioane lei.

“Evolutia ascendenta a primelor subscrise pe acest segment de piata a fost influentata in mare masura de subscrierile pentru asigurarile de viata si anuitati legate de fonduri de investitii, care au inregistrat o crestere nominala de 42,35% fata de primele trei luni ale anului trecut", a precizat Angela Toncescu, presedintele CSA.

  • Piata asigurarilor generale, in scadere cu 7,62% pe fondul declinului castigurilor din CASCO

Pe segmentul asigurarilor generale, la sfarsitul primului trimestru din 2010 s-a inregistrat un volum total de prime brute subscrise de peste 1,8 miliarde lei, in scadere nominala cu 7,62% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta evolutie a fost cauzata de declinul cu 25,62% inregistrat de subscrierile pe linia asigurarilor facultative auto – Casco.

In primele trei luni din acest an, companiile de asigurari au platit sume reprezentand indemnizatii brute si rascumparari pentru cele doua categorii de asigurare (asigurari generale si asigurari de viata) de peste 1,3 miliarde lei, cu 12,7% mai putin decat in aceeasi perioada din 2009. Pentru liniile de asigurari generale, societatile au platit indemnizatii brute totale de peste 1,1 miliarde lei, in scadere cu 12,34% fata de primul trimestru din 2009, in timp ce pe asigurari de viata, nivelul indemnizatiilor si rascumpararilor platite a scazut cu 15,32% fata de intervalul de timp similar al anului trecut.

Anul trecut, piata asigurarilor din Romania a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise (atat din asigurari generale cat si de viata) de peste 8,8 miliarde lei, in scadere cu 1,1% fata de anul anterior. Rezultatul a fost cauzat de evolutia segmentului de asigurari de viata, unde valoarea subscrierilor a scazut cu 13% fata de 2008, pana la 1,6 miliarde lei.