Ministerul Finantelor Publice va debloca in aceste zile cele 400 de milioane de lei- restantele catre fermieri, dar Ministerul Agriculturii va intarzia circa doua saptamani pentru platile efective, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Dorobantu, secretarul general al federatiei Agrostar. „Initial se angajasera sa faca platile pana la sfarsitul lui februarie, apoi pana in aprilie. Acum suntem in mai si pana vor intra banii va fi iunie. E vorba despre restantele la lapte, cele pe cap de animal, pentru calamitatile de anul trecut s.a.”, a mai adaugat Dorobantu.

Secretarul general al Agrostar a mai spus ca din cauza unor acte normative care trebuie modificate, Ministerul Agriculturii ar putea face platile abia peste cateva saptamani. "Sunt multe lucruri care trebuie schimbate. Sunt ferme de vaci care nu mai exista in realitate dar care continua sa ia bani si sunt fermieri care cumpara animale si care nu reusesc sa obtina subventiile promise. Diferentele in scripte ajung de pilda in cazul bazei zootehnice si la 1,5 milioane de capete", a mai aratat Dorobantu

„Domnul ministru al Finantelor ne-a promis ca va deschide finantarea astazi la restante si ca ne va sprijini in promovarea actelor normative pe care noi le-am pregatit pentru noi forme de ajutor de stat”, a explicat si ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. „In afara de plata restantelor nu am obtinut nimic. Este un punct important si plata restantelor. Subiectul acesta il tot discutam din luna ianuarie”, a declarat la finalul intalnirii de la Ministerul Agriculturii, presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae.

Reprezentantii Federatiei Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) s-au intalnit joi cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu si cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, discutiile fiind axate pe lista de revendicari care a stat la baza actiunii de protest din data de 11 mai 2010. Printre revendicarile agriculturilor se numara promovarea masurilor pentru acordarea de ajutoare de stat pentru toti agricultorii, promovarea legislatiei care sa duca la diminuarea ponderii „pietei negre” a produselor agroalimentare, precum si reducerea accizei la motorina folosita in agricultura.