Piata evaluarilor din Romania ar putea creste cu 1 milion de euro in acest an, pana la nivelul de 26 de milioane de euro, dupa ce anul trecut a scazut cu 17%, a declarat luni Filip Stoica, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). “Dupa calculele noastre, in 2009 comparativ cu 2008, piata evaluarilor a scazut cu 17% , la nivelul de 25 de milioane de euro. 70% din aceasta piata este formata din evaluarile imobiliare, restul de 30% fiind impartita intre evaluarea companiilor, a bunurilor mobile si a instrumentelor financiare”, a mai precizat Stoica.

„Din calculele noastre, bazate pe informatiile primite de la membrii nostri, piata de evaluare din Romania a scazut in anul 2009, comparativ cu 2008 cu circa 17%, inregistrand o cifra de afaceri de aproximativ 25 de milioane de euro, cea mai mare parte a acesteia, fiind generata de sectorul imobiliar”, a declarat Filip Stoica, presedintele ANEVAR.

Conform estimarilor asociatiei, anul trecut, aproximativ 70% din totalul cifrei de afaceri a pietei a fost reprezentata de evaluarile de proprietati imobiliare. Restul de 30% este impartit intre celelalte trei tipuri principale de servicii de evaluare: peste 20% evaluari de companii, 8% evaluari de bunuri mobile si 1% evaluari de instrumente financiare.

Potrivit acestuia, "reducerea cifrei de afaceri pe 2009 s-a datorat scaderii numarului de lucrari ori a reducerii tarifelor onorariilor de evaluare la un moment dat".

  • Volumul evaluarilor de proprietati imobiliare a scazut in 2009 fata de 2008

Evaluarea proprietatilor imobiliare
Evaluarea proprietatilor imobiliare
Foto: ANEVAR
Conform estimarilor asociatiei, anul trecut, aproximativ 70% din totalul cifrei de afaceri a pietei a fost reprezentata de evaluarile de proprietati imobiliare. Restul de 30% este impartit intre celelalte trei tipuri principale de servicii de evaluare: peste 20% evaluari de companii, 8% evaluari de bunuri mobile si 1% evaluari de instrumente financiare. Conform evaluatorilor, piata evaluarilor pentru proprietati imobiliare a scazut ca pondere in totalul pietei in 2009.

"2009 fata de 2008 a cunoscut o mica scadere a ponderii evaluarii proprietatilor imobiliare in total. In primul rand a scazut componenta de evaluare pentru garantarea imprumuturilor, dar a crescut un pic componenta de evaluare pentru situatii financiare (n.r. evaluarea valorii activelor din patromoniul firmelor - terenuri sau constructii) in ponderea de 70%. Evaluarile pentru raportare financiara au crescut ca pondere la sfarsitul lui 2009 in totalul evaluarii proprietatilor imobiliare datorita faptului ca societatile comerciale in aceste conditii de criza au simtit mai mult nevoia sa cunoasca care este valoarea activelor din patrimoniul lor", a comentat Filip Stoica.

  • Cresterea pietei evaluarii in 2010, o estimare optimista

Pentru 2010, ANEVAR estimeaza o crestere totala a volumului activitatii membrilor sai, la o cifra de afaceri de 26 milioane de euro. Cresterea este asteptata pe segmentul evaluarii de instrumente financiare, insa presedintele ANEVAR recunoaste ca estimarea este una optimista.

„Anul acesta se vor mentine ponderile serviciilor de evaluare in total piata si, cred ca vom vedea o usoara crestere pe segmentul evaluarilor de instrumente financiare. (...) Pentru 2010 din estimarile societatilor pe ar rezulta o mica crestere fata de 2009. Datele sunt furnizate dupa ce s-au cunoscut rezultatele financiare pentru 2009 si poate sunt un pic mai optimiste, avand in vedere optimismul de la inceput de an legat de ce se va intampla cu economia romaneasca in 2010, care viza o crestere de peste 1% si ajustarea din prezent. Eu sper sa se adevereasca acest pronostic dat de membrii ANEVAR dar ramane de vazut", a mai spus Stoica.

ANEVAR reprezinta peste 5000 de membri titulari persoane fizice si aproape 270 de companii care detin calitatea de membri corporativi si care activeaza pe piata evaluarii.