Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze din contractele elaborate de Volksbank Romania prin care banca a putut majora dobanzile, dar si pe cele referitoare la aplicarea comisionului de risc, dand castig de cauza ANPC, care a reprezentat 19 clienti ai bancii, informeaza Mediafax.

"Banca isi rezerva dreptul de a revizui structura ratei dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara, comunicand imprumutatului noua structura a ratei dobanzii; rata dobanzii astfel modificata se aplica de la data comunicarii", este una dintre clauzele considerate abuzive de instanta, in cazul tuturor reclamantilor.

De asemenea, instanta a declarat abuziva si clauza din Conventie care stabilea ca :"Banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, afisand noua rata la sediile sale; rata dobanzii curente astfel modificata se aplica de la data afisarii".

In plus, instanta a stabilit ca si alte clauze din contract cum ar fi cele care stabilesc majorarea sumei de plata in cazurile in care imprumutatul nu isi indeplineste obligatia de plata a sumei precizate, a dobanzilor sau a oricaror alte costuri datorate, ori in cazul aparitiei unei situatii neprevazute, care in opinia bancii face sa devina improbabil ca imprumutatul sa-si poata indeplini obligatiile asumate, banca poate obliga imprumutatul sa plateasca sume suplimentare.

Mai mult, instanta a apreciat ca si comisionul de risc"(...) aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zilele de scadenta, pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit este o prevedere contractuala abuziva.

Pentru aceste clauze abuzive, Judecatoria sectorului 2 Bucuresti a aplicat bancii o amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei.

De asemenea, judecatorul a obligat Volksbank sa modifice contractele analizate si sa inlature clauzele constatate ca fiind abuzive.

Sentinta poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.