Avand in vedere conditiile economice dificile si indicatori precum rata somajului, inflatie, curs de schimb ne asteptam ca 2010 sa fie o adevarata piatra de incercare pentru piata asigurarilor din Romania, iar pentru sfarsitul acestui an ar fi posibil sa vedem o stagnare a primelor brute subscrise la nivelul din 2009, a declarat marti An gela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Cristian Constantinescu, seful Uniunii asiguratorilor (UNSAR) sustine de asemenea ca masurile anuntate in economie vor lovi in consum si in investitii si nu crede ca piata va creste in acest an.

"Rezultatele aferente primului trimestru din 2010 demonstreaza clar ca ritmul in care piata asigurarilor s-a miscat a fost la unison cu cel al economiei. Masurile anuntate in economie vor lovi in consum si investitii si nu cred ca vom vedea o evolutie pe crestere a pietei de asigurari in acest an", a spus Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) in cadrul Forumului International de Asigurari (FIAR) organizat de Media XPRIMM.

In primul trimestru din acest an, segmentul auto a inregistrat pe linia CASCO o crestere de circa 26%, iar presedintele UNSAR spune ca este putin probabil sa mai creasca pana la sfarsitul anului si sa vedem stagnare.

"Dupa cum se misca lucrurile pe piata de leasing, cred ca nmai degraba scaderea se va adanci", a mai spus Cristian Constantinescu.

Piata asigurarilor din Romania a incheiat primul trimestru din acest an cu un volum de prime brute subscrise in valoare totala de 2,29 miliarde lei, in scadere nominala cu 5,29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Pe segmentul asigurarilor generale, la sfarsitul primului trimestru din 2010 s-a inregistrat un volum total de prime brute subscrise de peste 1,8 miliarde lei, in scadere nominala cu 7,62% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta evolutie a fost cauzata de declinul cu 25,62% inregistrat de subscrierile pe linia asigurarilor facultative auto – Casco. Pe de alta parte, segmentul asigurarilor de viata a inregistrat o crestere cu 6,74% a volumului de prime brute subscrise pana la peste 419 milioane lei.

  • Piata asigurarilor a scazut in termeni reali cu 5,23% in 2009. Nivelul despagubirilor platite a crescut cu 18,92%

Potrivit datelor prezentate de presedintele CSA, anul trecut s-a inregistrat o valoarea cumulata de peste 8,8 miliarde de lei a primelor brute subscrise de asiguratori in scadere reala de 5,23% fata de volumul inregistrat in 2008. Structurat pe categorii de asigurare, la 31 decembrie 2009, volumul subscrierilor se prezenta astfel: asigurari generale – peste 7 miliarde lei, asigurari de viata – peste 1,5 miliarde lei. Primii 10 asiguratori, al caror volum de prime brute subscrise pentru asigurari generale si de viata a totalizat peste 6,8 miliarde de lei, detin impreuna o pondere de aproape 77% din total piata.

In privinta despagubirilor platite de asiguratori in 2009, nivelul acestora a inregistrat o crestere reala de 18,92% comparativ cu 2008. Mai exact, asiguratorii au platit indemnizatii brute in valoare de peste 5,4 miliarde de lei, din care circa 5,2 miliarde de lei reprezinta despagubirile platite pentru asigurari generale, in crestere cu 19,51% fata de 2008.

  • Asiguratorii in 2009: Pierderea financiara s-a redus la peste 103 milioane lei

La nivelul ezultatelor financiare obtinute de cele 45 de societati de asigurare in 2009, 20 de asiguratori au inregistrat profit si 25 au raportat pierderi. Valoarea cumulata a profitului a crescut in termeni reali cu 12,83% fata de 2008 (266,6 milioane lei), pana la peste 315 milioane lei. Valoarea cumulata a pierderilor s-a diminuat in anul 2009 cu 43,91% comparativ cu anul precedent, de la un nivel de peste 849 milioane lei, la 418,26 milioane lei.

Potrivit presedintelui CSA, aceasta restabilire a rezultatelor financiare a fost influentata de faptul ca sase societati care inregistrasera pierderi in 2008 au avut un rezultat pozitiv in anul 2009.