Politica de export a Gazprom se baza pana de curand, in principal, pe inchirierea unor capacitati de depozitare peste hotarele Rusiei. Acum s-a decis dezvoltarea unui sistem propriu de rezervoare subterane. Logica acestei hotarari este destul de simpla – corporatia va putea sa reactioneze mult mai rapid la cererea pietei, ceea ce-i va permite sa-si consolideze pozitiile pe pietele de desfacere, reducand, totodata, cheltuielile de depozitare, scrie Nezavisimaia gazeta.

Noua strategie, noteaza publicatia rusa, are in vedere crearea de depozite in intreg spatiul european, amplasate cat se poate de aproape de magistralele de transport al gazelor naturale, pentru minimizarea cheltuielilor.

Prin urmare, Gazprom cauta acum potentiale situri, pe baza carora pot fi construite preconizatele rezervoare, precum si parteneri pentru realizarea in comun a acestora. Este vorba de companii care dispun in balanta lor de active de zacaminte de gaze si petrol epuizate, precum si de tehnologiile necesare. Una dintre principalele conditii ale Gazprom – o participatie de minim 50%.

Primele capacitati proprii din Europa Gazprom le-a obtinut in 1993, in cadrul intreprinderii comune cu grupul german Wintershall – WINGAS. Independent, Gazprom a iesit pe piata europeana a depozitarii subterane, in Austria si Germania, in 2005.

Al doilea rezervor din Europa este Pusztafoldvar, in Ungaria. In decembrie 2009, cele doua parti au incheiat un acord privind constructia si exploatarea rezervorului cu un volum de 1,3 mld. mc, partea Gazprom fiind de 50%.

In paralel cu proiectul ungar, Gazprom a analizat posibilitatea unor capacitati proprii de depozitare in Germania. In acest sens, in 2008 a fost incheiat cu Verbundnetsgaz un acord de colaborare, iar in mai 2009 au fost puse bazele infiintarii unui holding Erdgasspeicher Peissen GmbH pentru constructia depozitului Katharina pe baza structurii Peissen, cu o capacitate de 600 mil. mc de gaze naturale. Nu este un zacamant epuizat, ci o salina.

In plus, in vara anului trecut, Gazprom eksport a batut palma cu un consortiu format din grupurile olandeze Energie Beheer Nederland (EBN) si Dyas, Petro-Canada si TAQA Energy, in vederea infiintarii rezervorului Bergermeer, in Olanda.

Si ultimul proiect unde lucrurile au fost deja demarate este cel din Serbia, pentru zacamantul Banatski Dvor.

Ducerea la bun sfarsit a acestor planuri va permite Gazprom sa opereze, in 2015, cu capacitati proprii de peste 5,8 mld mc gaze naturale. In 2009, acest indicator era de numai 1,86 mld. mc.

Gazprom mai are in vedere si alte potentiale obiective, in Romania, Turcia, Slovacia, Cehia, Franta, Marea Britanie, Italia si in alte tari, precizeaza ziarul citat.