Preturile pe anumite linii de asigurari cum ar fi cele auto, care domina portofoliul local, sau cele financiare, precum credit comercial si raspunderile profesionale ale managerilor vor creste in acest an, estimeaza specialistii companiei de brokeraj de asigurare si consultanta de risc Marsh Romania.

“In conditiile in care daunalitatea creste pe liniile dedicate asigurarilor de raspundere profesionala a managerilor sau pe asigurarea de credit comercial, este normal ca asiguratorii sa se protejeze si sa isi revizuiasca politica de preturi”, a declarat Cristian Fugaciu, director general Marsh Romania, in completarea unui studiu extins al Marsh, una dintre cele mai mari companii de brokeraj in asigurari si consultanta de risc din lume.

Oficialii Marsh Romania mai sustin ca un alt segment care urmeaza liniile pietelor internationale este cel al asigurarilor oferite ca beneficii extra-salariale: sanatate, viata etc., in cazul acestora asteaptandu-se o stagnare a preturilor pe tot parcursul anului 2010.

Potrivit raportului realizat de brokerul de asigurari, competitia acerba dintre asiguratori, numarul scazut de catastrofe asigurate au facut ca piata globala sa nu sufere modificari notabile in 2009.

"Companiile europene au reusit sa obtina reduceri ale primelor de asigurare pe mai multe clase in a doua jumatate a anului 2009, dar exista semnale de crestere a daunalitatii - ceea ce ar putea determina asiguratorii sa-si revizuiasca atitudinea fata de riscurile plasate", se mai arata in raport.

Marsh, una dintre cele mai mari companii de brokeraj in asigurari si consultanta de risc din lume, are peste 23.000 de angajati si ofera servicii clientilor din peste 100 de tari. Compania este parte a grupului Marsh & McLennan Companies (MMC), un grup de consultanta global cu aproximativ 52.000 de angajati si venituri anuale de peste 10 miliarde dolari.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), anul trecut s-a inregistrat o valoare cumulata de peste 8,8 miliarde de lei a primelor brute subscrise de asiguratori, in scadere reala de 5,23% fata de volumul inregistrat in 2008. Structurat pe categorii de asigurare, la 31 decembrie 2009, volumul subscrierilor se prezenta astfel: asigurari generale – peste 7 miliarde lei, asigurari de viata – peste 1,5 miliarde lei.

In privinta despagubirilor platite de asiguratori in 2009, nivelul acestora a inregistrat o crestere reala de 18,92% comparativ cu 2008. Mai exact, asiguratorii au platit indemnizatii brute in valoare de peste 5,4 miliarde de lei, din care circa 5,2 miliarde de lei reprezinta despagubirile platite pentru asigurari generale, in crestere cu 19,51% fata de 2008.