China intentioneaza sa investeasca mai multe miliarde de euro in Grecia, oficialii celor doua semnand o serie de acorduri in domenii precum constructii navale, turism si telecomunicatii, potrivit unui articol publicat in The Guardian. Conform oficialilor greci, au fost incheiate 14 contracte cu o serie de companii din China, acestea fiind printre cele mai mari investitii chineze in Europa.

Astfel, compania navala de stat Cosco, care controleaza deja un terminal de containere in portul Pireu, va construi un hub logistic de 150-200 de milioane de euro langa Atena. Acest hub va reprezenta principalul punct de intrare a bunurilor chinezesti in Balcani. Totodata, compania de constructii BCEGI a semnat un acord in valoare de 100 milioane de euro pentru construirea unui hotel si a unui complex comercial in Pireu.

Alte acorduri prevad schimbul de know-how intre Huawei Technologies si grupul telecom OTE si patru contracte pentru exportul de ulei de masline in China.

De asemenea, companiile din China au in vedere cumpararea de pachete de actiuni la operatorul de cai ferate OSE, construirea unui aeroport in insula Creta, a unui centru logistic in nordul Atenei si a unui parc tematic.

"Am discutat si alte posibile investitii, in principal in turism si infrastructura", a declarat vicepremierul Theodoros Pangalos dupa semnarea acestor acorduri.