Grupul britanic BP a cheltuit doua miliarde de dolari pentru a repara pagubele provocate de mareea neagra in Golful Mexic, a anuntat luni gigantul petrolier, intr-un comunicat citat de AFP.

BP precizeaza ca a reusit sa colecteze sau sa arda 21.040 barili de petrol sambata, gratie celor doua dispozitive plasate deasupra scurgerii.

Sistemul de conducte care aduce petrolul la nava Discoverer Enterprise, situata la suprafata, la 1.500 de metri deasupra scurgerii, a recoltat 11.050 de barili sambata, mai putin decat media zilelor precedente, "deoarece anumite instalatii au fost inchise o parte a zilei", a explicat BP.

9.990 de barili au fost arsi in noua instalatie de suprafata Q4000. In total, de la sfarsitul lunii aprilie, s-au colectat 249.500 de barili.

Pana acum, BP a primit 65.000 de cereri de despagubiri, dintre care a onorat 32.000, in valoare totala de 105 milioane de dolari.

Cheltuielile de doua miliarde evocate de companie se refera la operatiunile de recuperare a petrolului, lucrarile de imbunatatire a capacitatii de recuperare, in special forarea puturilor adiacente, despagubirile acordate si sumele varsate in contul autoritatilor federale.

BP a anuntat saptamana trecuta ca va crea un fond de 20 de miliarde de dolari pentru plata despagubirilor ce vor fi solicitate.