Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, ar putea include Polonia si Romania pe lista de furnizori, in incercarea de a creste concurenta si de a reduce preturile, anunta Bloomberg.

"Cu cat sunt mai multe tari, mai multi comercianti care participa la licitatii, cu atat pretul va fi mai bun", a afirmat Nomani Nomani, vicepresedinte al autoritatii egiptene care deruleaza achizitiile de grau.

Autoritatea achizitioneaza grau prin licitatii internationale, in conditiile in care productia interna este insuficienta pentru a satisface cererea celei mai populate tari arabe, unde traiesc aproximativ 80 de milioane de oameni.

Polonia si Romania vor fi incluse in lista de furnizori imediat ce vor indeplini formalitatile solicitate, a spus Nomani, care a adaugat ca singurele criterii sunt incadrarea in specificatiile tehnice si pretul solicitat.

La ultima licitatie, din 19 iunie, Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 din Kazahstan, la pretul de 166 dolari pe tona.

Rusia este principalul exportator pe aceasta piata, cu o cota de 58,7%. Pe locul doi se afla Franta (27,2%). SUA detine o cota de 7,6%.

Pe lista furnizorilor mai figureaza Argentina, Australia, Canada, Germania si Marea Britanie.

In total, autoritatea egipteana importa intre 5 milioane si 5,2 milioane de tone de grau anual.