Compania americana Lufkin Industries, furnizor de echipamente si servicii pentru industria petroliera, intentioneaza sa construiasca o fabrica in Romania, langa Ploiesti, investitia fiind estimata la 126 milioane de dolari. Fabrica va fi construita pe un teren de 33 de hectare, si va avea cu putin peste 300 de angajati la momentul finalizarii, in 2012.

Potrivit unui comunicat al companiei, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor Publice, a fost de acord sa ofere stimulente pentru dezvoltare si asistenta financiara de 28 milioane de euro, adica aproximativ 30% din din costul facilitatii.

"Operatiunea din Romania reprezinta un pas important in strategia noastra de a ne extinde la nivel geografic, pentru a ne deservi mai bine clientii. Aceasta operatiune ne va imbunatati pozitia pe pietele in crestere din emisfera estica. Operatiunile din Romania vor servi ca un hub strategic destinat pietei europene si pentru a facilita exporturile catre Rusia, Asia Centrala, Africa de Nord, Orientul Mijlociu si pietele din Asia de Est", a declarat Jay Glick, directorul general si presedintele Lufkin Industries.

El a mai spus ca localizarea operatiunii in Romania aduce multe avantaje companiei. "Romania devine un nod energetic regional, datorita stabilitatii politice oferite de aderarea la UE si a beneficiilor aduse de traditia tarii in domeniul petrolier, de piata si de infrastructura. In plus, Romania asigura pentru Lufkin acces la sursele locale de materii prime, o pozitie strategica pentru rutele de transport maritim si forta de munca calificata si foarte bine educata", a mai spus Jay Glick.

Totodata, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat in cadrul unei intalniri cu directorii Lufkin ca deschiderea acestei fabrici reprezinta o "dezvoltare foarte buna pentru Romania, pentru economie si pentru regiune, deoarece va crea locuri de munca, va transfera tehnologie moderna in industria petroliera romaneasca, va stimula exporturile catre Eurasia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord si va utiliza resursele naturale din Romania pentru a genera venituri la bugetul de stat".

Lufkin Industries, cu sediul in Lufkin, Texas, a fost fondata in anul 1902. In prezent, compania are 2.800 de angajati la nivel mondial si detine capacitati de productie in Statele Unite (3), Argentina si Franta.