Pana la data de 13 iulie, 17 companii de asigurari, care practica asigurari de locuinte, aveau 3.052 de dosare de dauna avizate, deschise ca urmare a inundatiilor produse in ultima perioada, iar valoarea totala a rezervelor de dauna (valoarea estimata a daunei) avizate pentru aceste dosare se ridica la aproximativ 10 milioane de euro, a anuntat joi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Pana in prezent, despagubirile platite de asiguratori pentru dosarele deschise ca urmare a inundatiilor s-au ridicat la peste 330.000 de euro (1,4 milioane lei).

Situatia centralizata de CSA arata ca in regiunea de Nord-Est a tarii, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, au fost avizate 802 dosare. In regiunea de Nord-Vest, care cuprinde judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj si Satu-Mare au fost avizate 499 de dosare.

Pentru zona de Sud-Est, care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta au fost avizate 362 de dosare de dauna. Pe zona de Sud-Vest, care cuprinde judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt au fost deschise 277 de dosare. Alte 369 de dosare au fost deschise in regiunea de Vest a tarii, care cuprinde judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin.

Restul dosarelor de dauna au fost deschise in regiune Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu) - 431 de dosare, in regiunea Sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman) - 204 dosare si in Bucuresti si Ilfov - 108 dosare. La aceeasi data erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor.

  • 7,5 milioane euro, despagubiri platite pentru contractele de asigurare facultativa a locuintelor in 2009

Indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare pentru politele facultative de locuinte au totalizat, in anul 2008, aproape 17 milioane de lei, adica 4,6 milioane de euro. Anul trecut, asiguratorii au platit despagubiri aferente contractelor facultative pentru locuinte in valoare totala de 31,4 milioane lei, adica 7,5 milioane de euro.

Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare sunt protejate inclusiv pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren. Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural. Din totalul locuintelor din Romania, 16% se afla in zona de Nord-Est a tarii.