Avionul de cursa lunga de noua generatie Boeing 787 Dreamliner a aterizat duminica pentru prima oara pe un aeroport din afara Statelor Unite ale Americii, la Farnborough, in apropiere de Londra, pentru a participa la un salon aeronautic, anunta AFP.

Boeing 787 DreamlinerFoto: Reuters

Boeing 787 Dreamliner cu numarul de inmatriculare ZA003 a aterizat la ora 7,08 GMT in fata ziaristilor din intreaga lume veniti sa vada aceasta aeronava a viitorului, construita in proportie de 50% din materiale compozite, care o fac mai usoara si, deci, mai putin energofaga.

Aparatul va fi expus la sol pana marti, pentru a fi studiat de profesionistii industriei aeronautice. Pentru moment, nu este prevazut niciun zbor de incercare.

Primul zbor in afara Americii este usor umbrit de anuntul recent al unor posibile intarzieri in comercializarea avionului.

Dupa ce oferise asigurari ca primul Dreamliner va livrat companiei nipone ANA pana la sfarsitul anului, Boeing a avertizat in iunie ca acest moment ar putea fi amanat pentru inceputul anului 2011.

Pana atunci, constructorul japonez testeaza ZA003 pentru a verifica sistemele de securitate si de confort ale avionului.

Primul zbor de incercare a avut loc in 22 decembrie 2009, cu doi ani intarziere fata de estimarile initiale.

Dreamliner este considerat crucial pentru viitorul Boeing, care nu a mai lansat un nou model de aeronave de cursa lunga de 15 ani, cand a propus B777.

Constructorul sustine ca acest avion va permite o economie de carburant de 20% si iar costurile de mentenanta vor fi cu 30% mai mici, in comparatie cu aeronavele de aceeasi talie. De asemenea, sustine Boeing, avionul va fi mai silentions si ofera un grad sporit de confort pentru pasageri.

La aceasta clasa, concurentul european al Boeing, Airbus, care a comercializat recent Jumbo A380, dezvolta si el primul aparat construit preponderent din materiale compozite, A350 WXB, primele livrari fiind prevazute pentru 2013.