In urmatorii 15 ani vor aparea 189 de companii multinationale cu capital majoritar romanesc, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC), care mai arata ca Romania se va situa aproximativ la acelasi nivel cu Ucraina (192 de companii multinationale noi) si Ungaria (221). Cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia (930) si din Polonia (287).

Raportul mai arata ca peisajul economiei globale se va schimba in urmatorii 15 ani, pe masura ce tot mai multe companii multinationale din China si India vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud.

Multe companii din zone emergente vor investi in Romania, pentru a obtine acces la piata UE

"Ne putem astepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) sa investeasca in Romania, pentru a obtine acces low-cost la piata Uniunii Europene. Firmele romanesti vor fi astfel supuse unei concurente sporite, intrucat multinationalele din tarile emergente reprezinta competitori mult mai agresivi decat cei traditionali din Europa de vest. Pentru a supravietui, multinationalele romanesti vor trebui sa atinga rapid o masa critica care sa le permita sa reziste acestor noi competitori. Aceasta presupune ca, in afara de ocuparea unei pozitii puternice pe piata romaneasca, firmele romanesti vor trebui sa aiba in vedere si extinderea pe piete externe profitabile, oriunde ar fi acestea", a declarat Alexandru Lupea, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Numarul companiilor provenind din statele emergente care s-au extins pe plan international a crescut in ultimii cinci ani, in parte datorita accelerarii procesului de globalizare, dar si a impactului revolutiei tehnologiei comunicatiilor si informatiei. Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue in urmatorii 15 ani, pe masura ce noile companii multinationale din economiile emergente devin tot mai proeminente la nivel global. Unele dintre aceste multinationale vor deveni lideri ai domeniilor lor de activitate si vor necesita servicii la nivel global, asa cum ar fi, spre exemplu, serviciile de intretinere si suport al retelelor IT si telecom, se arata in raportul Emerging multinationals: The rise of new multinational companies from emerging economies.

India va fi tara cu cele mai multe multinationale noi, depasind China

Se asteapta ca din India sa provina cele mai multe companii multinationale noi, depasind astfel numarul companiilor chineze. Peste 2.200 de companii indiene isi vor deschide operatiuni in afara tarii in urmatorii 15 ani. Tarile latino-americane analizate, respectiv Argentina, Brazilia, Chile si Mexic, vor genera mai putine companii multinationale, in vreme ce economiile din Asia de sud-est orientate catre export (Malaysia si Singapore), impreuna cu Rusia, al carei principal atu il reprezinta bogatia resurselor naturale, precum si recent industrializata economie sud-coreeana se asteapta sa genereze in continuare un mare numar de companii multinationale.

"Multe dintre noile companii multinationale se orienteaza direct catre pietele dezvoltate, spre deosebire de practica de pana acum de a-si deschide filiale in tarile vecine. Aceste noi companii multinationale sunt axate tot mai mult pe sectorul serviciilor pentru afaceri sau pe cel industrial cu valoare adaugata mai mare, spre deosebire de domeniile traditionale ale tarilor emergente - extractia de resurse naturale", a mai spus Alexandru Lupea.

PwC a folosit tehnici econometrice pentru a estima numarul de companii multinationale noi care vor aparea in urmatorii 15 ani, luand in considerare 15 tari emergente. Tarile analizate au fost: Argentina, Brazilia, Chile,

China, Ungaria, India, Malaysia, Mexic, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina si Vietnam.