Rusia va demara cel mai ambitios program de privatizare de dupa anii '90 destinat investitorilor straini, a anuntat joi ministrul economiei, Elvira Nabiullina, dupa ce guvernul si-a dat acordul pentru vanzarea unor active in valoare de 29 miliarde de dolari, potrivit Reuters. Executivul a aprobat acest program de privatizare, ce se va intinde pe o perioada de trei ani, ca parte a proiectul de buget pentru anii 2011-2013.

"In prezent avem o participare excesiva a statului in economie si trebuie sa o reducem gradual. De asemenea, privatizarea reprezinta o posibilitate pentru noi de a influenta structura economiei", a declarat Elvira Nabiullina. Ea a mai spus ca autoritatile ruse vor permite investitorilor straini sa ia parte la aceste privatizari.

Ministrul economiei a mai precizat ca o serie de participatii la companiile de stat ar putea fi vandute pe piata, in vreme ce altele ar putea fi preluate de investitori strategici.

Potrivit oficialilor rusi, guvernul ar putea vinde participatii minoritare la companii precum Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, banca VTB si transportatorul de petrol Transneft.