Preturile productiei industriale au crescut in luna iulie cu 0,1% comparativ cu luna precedenta si cu 6,9% fata de luna corespunzatoare din 2009, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat o crestere de 0,5%, in timp ce preturile productiei industriale pentru piata externa au scazut cu 0,8% comparativ cu luna iunie.

Pe sectoare de activitate, in luna iulie s-au inregistrat majorari de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+1,4%), in industria extractiva (+0,3%), industria prelucratoare (+0,1%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,1%).

Totodata, pe marile grupe industriale au avut loc cresteri de preturi in industria bunurilor de capital (+0,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,6%), industria bunurilor intermediare (+0,1%). Scaderi de pret se constata in industria energetica (-0,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,1%).

Iulie 2010 comparativ cu iulie 2009

Comparativ cu iulie 2009, preturile productiei industriale au avansat cu 6,9%.

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+8,0%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+5,6%), in industria extractiva (+3,8%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,6%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+11,0%) si industria bunurilor intermediare (+7,2%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+5,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,6%), industria bunurilor de capital (+1,4%).

Potrivit metodologiei INS, indicele preturilor productiei industriale pentru piata interna masoara variatia preturilor in cazul bunurilor industriale fabricate si livrate pietei de catre producatorii autohtoni. Ulterior, prin comercializare, aceste variatii de pret s-ar putea regasi intr-o anumita masura in evolutia preturilor de consum (IPC).

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) surprinde miscarile la nivelul preturilor bunurilor industriale aflate in diferite etape ale ciclului de fabricatie: materii prime, bunuri intermediare si, respectiv, bunuri finale - de capital si de consum. Spre deosebire de acesta, indicele preturilor de consum masoara evolutia de ansamblu a preturilor si tarifelor in cazul marfurilor cumparate si, respectiv, al serviciilor utilizate de populatie.