Actionarii Fondului Proprietatea, intruniti luni in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, au aprobat numirea ca administrator unic pe Franklin Templeton Investment Management. Totodata, in cadrul AGA au fost alesi cei cinci membri ai Comitetului Reprezentantilor, organism care va supraveghea desfasurarea contractului cu Franklin Templeton.

Cei cinci sunt Sorin Mandrutescu - CEO Oracle Romania, Corin Trandafir - avocatul unor actionari minoritari, Bogdan Dragoi - secretar de stat in Ministerul de Finante, Monica Maurer - consiliera fostului ministru al economiei Adriean Videanu si Cristian Busu - fost director economic al Fondului Froprietatea, care vor beneficia de o indemnizatie lunara de 9.000 de lei.

Potrivit lui Mark Mobius, presedinte executiv al Franklin Templeton, Comitetul Reprezentantilor nu va fi implicat in deciziile zilnice ale Fondului. "Acestea sunt responsabilitatea Franklin Templeton. Comitetul Reprezentantilor va urmari supravegherea contractului incheiat de Franklin Templeton cu Fondul Proporietatea", a spus Mobius.

In ceea ce priveste listarea Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, a precizat ca Franklin Templeton va trebui ca pana pe 22 decembrie sa depuna prospectul de oferta la CNVM, Fondul urmand sa fie listat la BVB la inceputul anului viitor.

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa din Londra pana la finele lui 2011

Reprezentantii Franklin Templeton spun ca Fondul Proprietatea ar putea fi listat si la Bursa din Londra pana la sfarsitul anului viitor.

"Listarea la Londra vrem sa o facem in 2011, dar depinde de implementarea unor schimbari de ordin structural", a precizat Greg Konieczny.

Actionarii FP vor primi dividende de 0,0816 lei/actiune

Actionarii Fondului Proprietatea au decis si distribuirea dividendelor din profitul net pe anii 2008 si 2009, in valoare de 0,0816 lei pe actiune (aproximativ 1,1 miliarde de lei). Distribuirea acestor dividende va incepe in luna octombrie.

Greg Konieczny a mai spus ca, dupa distribuirea dividendelor, in conturile Fondului Proprietatea vor mai ramane peste un miliard de lei, bani suficienti pentru "orice fel de investitii".

Adunarea Generala a Actionarilor aprobase forma finala a contractului de administrare ce va fi incheiat cu Franklin Templeton in luna februarie a acestui an.

Fondul Proprietatea are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, valoarea totala a activelor fiind de aproximativ 3,4 miliarde de euro.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti, insa termenul de listare a fost amanat in repetate randuri.

Franklin Templeton Investment Management, cu sediul in Marea Britanie, a fost inregistrata la CNVM in 14 septembrie 2009, iar in data de 11 mai 2010 autoritatea de reglementare a pietei de capital a autorizat sucursala din Romania a companiei.