EnergoNuclear a lansat licitatia pentru atribuirea contractului privind constructia si punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Potrivit anuntului publicat joi pe e-licitatie.ro, EnergoNuclear asteapta pana la 15 decembrie ofertele pentru lucrarile de constructie, estimand proiectul la 3,2 miliarde de euro, fara TVA. EnergoNuclear este compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda.

  • Contractul prevede lucrari de inginerie, procurare, constructie si punere in functiune pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclear electrice de la Cernavoda, conform anuntului de participare publicat de companie. Ambele unitati vor fi proiectate identic si vor folosi tehnologia CANDU-6, cu scopul de a maximiza capacitatea neta de productie de energie electrica. Termenul de finalizare al contractului este de 64 de luni de la data atribuirii. Pentru etapa de calificare a procedurii, nu se cere garantie de participare. Pentru etapa de negociere a procedurii garantia de participare va fi de patru milioane de euro, cu o valabilitate de 360 zile.
  • Constructia reactoarelor va fi finantata din mai multe surse, precum banci comerciale si institutii financiare, agentii multilaterale sau de creditare a exporturilor. Pentru ofertanti, una dintre cerinte este ca media anuala a cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani sa fie de cel putin un miliard de euro.
  • Atribuirea va fi facuta prin negociere, pentru oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.

In acest moment, statul detine, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

  • Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a declarat prin luna mai pentru HotNews.ro ca statul roman ar putea sa-si reduca participatia de 51% pe care o detine la EnergoNuclear. "Dat fiind situatia de criza va fi dificil ca statul roman sa finanteze partea de 51%. Trebuie sa privim cu realism acest lucru, si dat fiind faptul ca grupurile 3 si 4 reprezinta poate cel mai atractiv proiect nuclear in aceasta zona a Europei, este pacat ca noi, statul, sa blocam dezvoltarea acestui proiect. Ne diminuam partea, astfel incat statul roman sa fie un actionar care sa participe activ la dezvoltarea proiectului si sa nu fie o frana. Undeva intre 20 si 34%", a declarat fostul ministrul.

Tehnologia tip CANDU utilizeaza apa grea drept moderator si agent de racire, iar combustibilul este uraniul natural. Cititi aici mai multe despre tehnologia CANDU.