Ministerul Finantelor Publice a publicat marti, 21 septembrie "Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale". Acesta arata companiilor si creditorilor acestora cum pot negocia restructurarea datoriilor in loc sa aplice proceduri formale de pre-insolventa sau unele de insolventa. Este un document obligatoriu in cadrul acordului de finantare cu Banca Mondiala, in mod similar Ghidului pentru persoane fizice care au credite ipotecare cu garantii. Arin Octav Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania a declarat pentru HotNews.ro ca "este mai mult un indrumar pentru institutiile financiare in baza caruia pot sa restructureze datorii; o initiativa excelenta pe baza careia se poarta negocierile dintre debitor si creditor".

Unele principii dupa care este intocmit documentul mentionat sunt similare Ghidului pentru persoane fizice, dar situatiile si solutiile din acest document sunt explicate mult mai detaliat. Astfel, companiile si creditorii acestora pot afla care sunt exact diferentele intre acest tip de negocieri si procedurile formale de pre-insolventa sau cele de insolventa.

Mai departe, sunt explicate etapele care trebuie urmate in cadrul negocierilor. Spre exemplu: "Toti creditorii relevanti vor coopera cu debitorul si între ei pentru a acorda debitorului o perioada de timp (moratoriu) suficienta, dar limitata, în care acesta sa elaboreze propunerile de solutionare a dificultatilor financiare", arata unul din principiile expuse in document. "Pe parcursul moratoriului creditorii relevanti se vor abtine de la initierea sau continuarea oricaror masuri de executare a creantelor împotriva debitorului sau de reducere a expunerii lor fata de debitor, inclusiv de la a solicita declansarea procedurii insolventei".

"Debitorul va elabora o propunere de restructurare bazata pe un plan de afaceri, care va trata aspecte operationale si financiare. Planul de afaceri trebuie sa fie fundamentat pe prognoze rezonabile si realizabile care sa demonstreze capacitatea reala a debitorului de a genera fluxul de numerar necesar restructurarii, pentru ca aceste negocieri sa nu aiba ca efect doar întârzierea intrarii în insolventa". Cu toate acestea, este avertizat debitorul, in cazul în care el nu va putea sa demonstreze creditorilor relevanti ca exista o perspectiva rezonabila ca afacerea sa fie viabila în viitorul apropiat, este posibil ca acesti creditori sa nu fie de acord cu o amânare a platii sau cu o remitere de datorie."

Uniunea parcticienilor in insolventa: "Acum avem toate categoriile de acte: negociere, mandatul ad-hoc, concordatul preventiv, procedura insolventei"

Arin Octav Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania a declarat pentru HotNews.ro:

  • "Ghidul este elaborat de Banca Mondiala ca o conditionalitate a acordului de imprumut. L-au elaborat expertii Bancii care au discutat cu Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, Asociatia Romana a Bancilor si organizatia noastra.
  • Este mai mult un indrumar pentru institutiile financiare in baza caruia pot sa restructureze datorii. E o initiativa excelenta pe baza careia se poarta negocierile dintre debitor si creditor.
  • Acum avem toate categoriile de acte: negociere, mandatul ad-hoc, concordatul preventiv, procedura insolventei, desi ghidul nu e un act normativ, dar este un instrument la dispozitia celor care doresc sa negocieze".