Un numar de 11.221 de companii se aflau in diverse stadii de insolventa la sfarsitul primelor sase luni ale acestui an, cu aproximativ 7,5% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 10.435 de dosare de insolventa, se arata intr-un studiu al Coface.

Astfel, 6.255 de firme se regaseau in procedura generala de insolventa la sfarsitul lunii iunie, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara.

"Trebuie mentiontat faptul ca, in primul trimestru al anului 2010, deteriorarea economica, termenele foarte mari (uneori de sase luni) pronuntate de instantele de judecata cat si amanarile din timpul anului 2009 datorate grevei magistratilor, au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape doua ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 5.173 companii aflate intr-una din fazele procedurii de insolventa. Totusi in al doilea trimestru al anului 2010 aceasta evolutie s-a temperat, numarul de insolvente scazand brusc fata de aceeasi perioada a anului trecut (1455 fata de 5262)", precizeaza reprezentantii Coface.

Comertul (cu ridicata si distributie si cu amanuntul), constructiile si transporturile sunt cele mai afectate domenii, cu un procent de 50% din numarul de insolvente. De altfel, aceste domenii au fost si cele mai accesibile celor care au dorit sa inceapa o afacere in ultimii ani din cauza investitiilor initiale reduse si a randamentelor mari, mai arata Coface.

Domeniile cu cea mai scazuta pondere in totalul insolventelor inregistrate in prima parte a anului 2010, raman activitatile din industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze. Totusi caracteristica esentiala a acestor sectoare de activitate este faptul ca accesul este foarte restrictiv din punct de vedere al investitiilor, iar numarul jucatorilor limitat.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2010 arata ca Bucurestiul este in continuare pe primul loc cu 12,52% din numarul total de insolvente, urmat de judetul Bihor (5,86%), Constanta (5,09%), Timis (4,29%) si Dolj (3,98%).

Cresteri semnificative ale cazurilor de insolventa s-au inregistrat Braila, Salaj, Calarasi si Botosani. Numarul cazurilor de insolventa inregistrate in judetul Braila a crescut de aproape patru ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si de aproape doua ori fata de sfarsitul anului 2009, cand in acest judet se inregistrau 111, respectiv 239 de companii aflate intr-unul dintre stadiile procedurii de insolventa, ceea ce indica o deteriorare rapida a situatiei economice din acest judet.

Cresteri semnificative s-au inregistrat si in Salaj, Calarasi si Botosani, judete care au avansat cate 25, 20 si respectiv 18 locuri in topul insolventelor, situandu-se acum in prima jumatate a clasamentului.

Studiul realizat de Coface Romania a luat in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.