De mai bine de jumatate de an, site-ul companiei Hidroelectrica se afla in constructie. Persoanele care acceseaza www.hidroelectrica.ro, interesate sa afle anumite informatii legate de companie, sunt intampinate, de peste sase luni, cu acelasi mesaj: Ne cerem scuze pentru intrerupere. Vom reveni cu un nou site pentru dumneavoastra. Hidroelectrica a organizat la inceputul anului o licitatie pentru realizarea unui nou site, contractul fiind atribuit pe 16 februarie societatii Siemens SRL. Valoarea contractului se ridica la 241.406 RON, fara TVA, adica vreo 300.000 RON cu TVA. Contactat de HotNews.ro, un reprezentant al Hidroelectrica sustine ca site-ul va fi disponibil incepand cu 1 octombrie. Interesant este ca sunt cheltuiti 300.000 de lei pentru un nou site in conditiile in care, dupa reorganizarea sistemului energetic, prin infiintarea a doua companii mamut, Hidroelectrica nu va mai exista in forma actuala.

Hidroelectrica urmeaza sa fuzioneze cu alte societati din sectorul energetic pentru a pune baza companiei integrate Hidroenergetica. Guvernul a aprobat inca din ianuarie infiintarea acestei companii, insa acest lucru nu a impiedicat Hidroelectrica sa cheltuie circa 75.000 euro pentru un alt site de prezentare.

  • Hidroelectrica: Site-ul este o intreaga masinarie de soft-uri

"Nu este doar un site de prezentare, este o intreaga masinarie de soft-uri in spate. Sunt servere de interconectare intre noi si filiale, sunt multe soft-uri, o intreaga structura de echipamente, e o intreprindere complexa. De aceea costa atat de mult. Puteam sa dam si 500 de euro dar nu ar fi iesit asa ceva", ne-a explicat un reprezentant al Hidroelectrica. Aceasta "masinarie de soft-uri" urmeaza sa fie pusa in functiune pe 1 octombrie, mai sustine reprezentantul companiei.

Licitatia pentru site-ul Hidroelectrica a fost lansata pe 7 decembrie 2009, contractul fiind atribuit singurului ofertant, adica Siemens SRL. Numele Siemens este implicat in mai multe afaceri alte statului in sectorul energetic. De altfel, Siemens a "furnizat" chiar si un director general la o companie de stat. Actualul director general al Transelectrica, Adrian Baicusi, este fostul CEO al Siemens. In iunie, Siemens a fost castigatorul unei licitatii organizate de Transelectrica pentru un contract de retehnologizare la statia de transformare 220/110/20 kV Cetate, in valoare de 4,3 milioane de euro. Tot Siemens s-a ocupat si de statia de la CET Sud Bucuresti, unde investitia s-a ridicat la 47 de milioane de euro. De curand au fost finalizate lucrarile la statia electrica de 400/110/20 kV Gura Ialomitei, o investitie de peste 28,5 milioane de euro la care a participat si Siemens. Acestea sunt doar cateva exemple de astfel de contracte, cele mai multe fiind incheiate cu Transelectrica.

  • Guvernul a aprobat la inceputul anului infiintarea celor doua companii, Electra si Hidroenergetica. CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu. Compania va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmand a desfasura si activitati de furnizare de energie electrica, producere, transport, distributie si furnizare de energie termica, exploatare a minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.
  • CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.