Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a cerut modificarea contractelor de mandat ale directorilor generali ai companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor. "Contractele vor fi modificate in sensul asumarii tintelor prevazute de memorandumul cu FMI", sustine Anca Boagiu. Potrivit acesteia, este o modalitate de a stopa situatiile in care companiile angajau cheltuieli "aberante" sau nu participau la demersurile de reducere a cheltuielilor publice.

"Am luat aceasta decizie pentru a stopa situatiile in care companiile angajau cheltuieli aberante sau nu participau la demersurile de reducere a cheltuielilor publice, desi cele mai multe dintre ele inregistreaza pierderi si trebuie restructurate. Directorii acestor companii sunt din acest moment si ei responsabilizati in privinta actului managerial si vor raspunde prin contractul de mandat de indeplinirea tintelor specifice prevazute de acordul cu FMI", a precizat ministrul Anca Boagiu.

Decizia ministrului a fost luata in urma discutiilor de duminica cu premierul Emil Boc cu privire la conditionalitatile acordului dintre Guvernul Romaniei si FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

  • Mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor sunt monitorizate de FMI. In scrisoarea de intentie suplimentara semnata de Guvern pe 9 septembrie se arata ca pentru urmatoarele doua trimestre a fost convenit un grafic de limitare a pierderilor celor 10 companii monitorizate de FMI de pana la trei miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie si de pana la patru miliarde de lei la sfarsitul lunii decembrie. Companiile monitorizate sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.