Sari direct la conținut

UPDATE Service-urile auto ar putea fi obligate sa dovedeasca clientilor originea pieselor si sa le ofere acces direct sau printr-un sistem audio-video la reparatii

HotNews.ro

Service-urile auto ar putea fi obligate sa isi informeze clientii in legatura cu originea pieselor folosite, vizand conformitatea acestora, pentru a elimina orice suspiciune privind faptul ca ar fi false, contrafacute ori reutilizate, sau cu termenul de valabilitate expirat, conform unui proiect legislativ adoptat, miercuri, de Senat, informeaza Agerpres. Mai mult, service-urile ar trebui ca la cererea clientilor sa permita accesul direct sau prin sistem audio-video inclusiv la executarea reparatiilor. Cristian Muntean, director general al ASSAI, asociatie care reprezinta peste 300 de service-uri auto independente sustine ca masura ar avea ca rpim efect inchiderea a peste 40% dintre service-urile din tara.

Potrivit proiectului legislativ aprobat, proprietarii atelierelor de reparatii de masini vor fi obligati sa asigure accesul consumatorilor la informatii privind procedurile tehnologice si manopera, la solicitarea acestora, iar clientii pot asista fie in mod direct, fie prin urmarirea operatiunilor, printr-un sistem audio-video.

Proiectul legislativ a fost initiat de deputatul PSD Iulian Iancu si urmeaza sa fie dezbatut la Camera Deputatilor.

In expunerea de motive care insoteste proiectul legislativ, initiatorul arata ca Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 prevede obligatia statului de a asigura ‘cadrul necesar informarii complete a consumatorului despre caracteristicile esentiale ale serviciilor’, precum si ‘protectia drepturilor si intereselor lor legitime impotriva unor practici incorecte sau insuficient transparente’.

Proiectul de lege mai prevede ca in cazul in care service-urile auto nu respecta prevederile amintite, clientii au dreptul sa refuze semnarea receptiei lucrarilor, inclusiv plata acestora, pana la momentul in care acestia nu mai au obiectiuni in ce priveste realitatea si calitatea lucrarilor.

  • Cristian Muntean, ASSAI: Masura ar duce la inchiderea in prima faza a peste 40% dintre service-urile auto din tara

Contactat de HotNews.ro, Cristian Muntean, director general al ASSAI, asociatie care reprezinta peste 300 de service-uri auto independente din tara, a precizat ca masura ar duce la falimentul multor unitati in tara.

„Industria de service auto e deja in Romania in cadere libera si o astfel de masura care ar presupune o investitie de 50.000-100.000 euro pentru achizitia unui sistem de monitorizare audio-video care sa poata fi accesata de clienti de la domiciliu ar avea ca prim efect inchiderea a peste 40% dintre service-urile auto”, a spus Muntean.

Potrivit acestuia, este exclusa varianta in care clientul sa poata asista direct la reparatii, fapt care obliga automat service-urile la achizitia de sisteme de monitorizare.

„Accesul clientilor intr-un atelier de reparatii este strict interzis pentru ca unitatile service raspund atat de masina clientilor cat si de eventualele accidente care pot avea loc. Sunt norme de protectia muncii care trebuie respectate. O astfel de varianta suna bine si sunt de acord in principiu cu ea, dar nu poate fi pusa in aplicare in acest moment de criza”, a declarat acesta.

Costurile pentru astfel de sisteme ar fi insa greu de suportat de unitatile de reparatii auto.

„In cazul unui service cu un numar de 250-300 de masini reparate pe luna si cu circa 40 de angajati, este nevoie de o investitie de circa 100.000 euro, achizitia a aproximativ 60 de camere video si a unui sistem de stocare a datelor timp de 6 luni de zile, pentru ca clientii sa aiba acces si ulterior daca sunt suspiciuni privind instalatia. In prezent in Bucuresti sunt multe service-uri care au un astfel de sistem implementat dar 60-70% dintre service-urile din Romania sunt cu 6 angajati si cifra de afaceri care nu le-ar permite achizitia unui astfel de sistem”, a mai precizat Cristian Muntean.

ARHIVĂ COMENTARII
Reader • 2010-09-29 15:25:34
- Ar trebui sa explice clar ce inseamna o anume interventie si ce presupune dupa .... - ar trebui sa se verifice cumva daca piesele schimbate sunt exact cele de pe masina. adica, daca ma duc cu masina in service (la rezivia de 15.000 km) si-mi spun ca trebuie schimbata caseta de directie macar sa stiu ce cea pe care au dat-o jos e a mea, iar in cazul in care se dovedeste ca era buna, sa poata fi trasi la raspundere. parerea mea ...
0 8
Chiar Io • 2010-09-29 21:40:04
... sa suporte ei toate costurile in cazul in care se dovedeste ca reparatiile facute nu erau necesare. Nu de putine ori s-a intamplat ca mecanici "priceputi si binevoitori" sa nu fie in stare sa diagnosticheze corect o problema si sa puna pe proprietar sa schimbe inutil tot felul de piese pana s-a nimerit sa ajunga si la cea cu probleme.
0 2
Vizitiul • 2010-09-29 15:38:22
Exista oameni in PSD capabili de intocmirea unui astfel de proiect legislativ? Ceva nu se leaga :)
1 2
NostraDamus_IT • 2010-09-29 16:14:16
Foarte buna initiativa domnului senator! Sint convins ca foarte multi posesori de autoturisme vor subscrie la parearea mea si la initiativa de mai sus! Nu stiu din ce partid faceti parte domnule senator dar ...iata mai sint si initiative cu adevarat folositoare publicului larg nu doar clientelei!
0 3
Tony • 2010-09-30 08:42:01
este o masura care trebuia implementata de multi ani. referitor la costul echipamentelor de supraveghere, nu sunt atat de mari. sa fim seriosi, serrviceurilor nu le convine aceasta masura ca nu mai pot da teapa atat de usor, 90% sunt tepari mai mult sau mai putin :))
0 2
iahim • 2013-04-01 11:46:25
Da stimate domn sunt multe de discutat dar sa mentii ca 90% sunt tepari ,deduc ca 90%din romani sunt tepari,cei mai mari tepari sunt politicieni si ei cauta sa dea ceva sa dezbine cat se poate tara noastra ca ei so duca bine,nu stiu ce meserie aveti dar faceti un service si vedeti cum e mai bine.Sunt cazuri si cazuri dar sa nu generalizam suntem oameni si de e numai sa acuzam e simplu pana nu vezi mai clar unele lucruri mai bine nu te pronunta ca sari de cur in sus cum nu trebuie uitand ca si tu esti om.Daca nu ai gresit niciodata dai cu piatra dar de ai greit mai bine taci
0 0
maximilian • 2010-09-29 16:14:19
Insa un pas interesant ar fi ca service-urile, CHIAR SA ITI SI MONTEZE PE MASINA RESPECTIVA PIESA !! Meseriasii au mereu un stoc de piese bunicele (din alte dezmembrari, de pe la alti fraieri), pe care le monteaza in locul celor noi platite de fraieri. Te tine cat te tine piesa, dupa care iar te duci la ei, si tot asa... Mmm? ce ziceti? facem si pasul asta cumva, cumva?
0 4
abel • 2010-09-29 16:46:26
In service-uri se fura in draci, esti fript la piese -pretul umflat si piese proaste; daca aduci tu piesa de schimb poti sa fii sigur ca nu ajunge in automobilul tau - si la manopera te rad de nu te vezi, dupa care cu seninatate pretind ciubucul. Cred ca singura solutie ar fi controalele si simularile (inopinate desigur) facute de institutiile statului si care sa se lase cu amenzi fabuloase. Ar mai fi o problema, cine controleaza institutiile statului. Oricum reclamatiile impricinatilor sunt extrem de importante. OPC-ul, de exemplu, a inceput sa reactioneze la sesisarile (daca sunt suficient de numeroase) depuse.
0 3
tudor • 2010-09-29 17:04:29
sunt de acord cu propunerea de a exista un sistem de supraveghere video in fiecare service,dar de unde luam bani?! Bancile nu mai ne dau credite datorita faptului ca unele Societati de Asigurare achizitioneaza in numele clientului piesele de schimb si astfel cifra de afaceri a service-urilor a scazut la jumatate fata de anii anteriori. Mai mult o parte din Societetile de Asigurari nu platesc la timp despagubirile,altele deloc(castigi chiar si in istanta si tot nu vor sa plateasca) sau platesc chiar si dupa dupa 1-2 ani. Ce sa platim mai intai,salarii,taxe si impozite,furnizori,achizitia de noi utilaje (care se face in fiecare an)pentru a putea repara orice model nou iesit pe piata,de unde atatia bani??????? Legat de informarea clientilor privind originea pieselor nu vad ca acest lucru sa se transforme intr-o obligatie dintr-un simplu motiv; Unele Societati de Asigurare achizitioneaza piese de schimb in numele clientului,bineinteles fara stirea si acordul acestuia, oferind service-ului o ora de manopera mai mare,fie o taxa de manipulare in cazul in care acesta va achizitiona piese aftemarket sau asa zisele "made in TAIWAN"acestea fiind clar la jumatate din pretul celor de origine,asa ca nu vad ca acest proiect de lege sa reuseasca,e usor de inteles....nu!!!!! P.S: ca sa intelegeti mai bine dragi asigurati cum stau lucrurile,practic se ofera mai multi bani service-ului daca acesta achizitioneaza piese after market fata de cele originale, iar in acest caz va imaginati ce aleg service-urile.
1 0
miticosul • 2010-09-29 17:28:02
Da, intr-adevar. Dar nu uita ca unele piese de schimba au stantat pe ele logo-ul producatorului sau holograma. Si mie mi s-a sugerat sa aleg un service mai ieftin de catre compania de asigurari dar am refuzat. Deci se poate.
0 0
Victoras • 2010-09-30 08:49:16
dumnu tudor, daca in 15 ani nu te-a preocupat ideea de a-ti face un service corect, sa nu zic de nivel european, acum nu prea cred ca ne mai pasa... eu am renuntat la serviciile matale, nu stiu daca te-ai prins, piata lucreaza, sita cerne, prin faptul ca pierzi timpul scriind pe aici , confirmi ca de fapt preocuparile tale nu sunt cele care ar trebui....da nui nimic, daca chiar n-ai inteles cum functioneaza economia de piata, trebuie sa avem si noi falitii nostrii... ( chiar trebuie sa repari orice model nou aparut pe piata ??? - gestionezi tare prost afacerea ta !! , nu ma mir ca n-ai bani)
0 1
Iulian Iancu • 2010-09-29 17:13:02
Bravo nene Iancule! Nu uita sa imparti si matale comisionul ala de la firmele care comercializeaza echipamentele audio - video.Stii matale, ale de la care ai primit X6!
1 0
miticosul • 2010-09-29 17:25:08
N-o sa intre. In primul rand - nu acopera toate situatiile posibile de furt. Nu garanteaza nimeni ca piesa de pe masina mea era buna dar a vazut el ca se 'misca' un pic si tre' schimbata. In al doilea rand - ce se intampla daca eu, ca client - am acces in servis, ma duc la masina mea ca sa imi arate mecanicul unde e defectul si ce trebuie schimbata (masina e pe rampa), pun mana unde nu trebuie, imi prinde maneca de la haina vre-un dispozitiv in miscare si imi rupe un deget. Cine e vinovat? Se poate considera accident de munca? ETC.
3 0
Victoras • 2010-09-30 08:58:29
ma... nu mai gandi ca un mitica anonim , incepe si tu sa gandesti un pic occidental.... Deci, orice pas inainte in directia progresului, a reformei, est fffff.. bun; nu e posibil ca in situatia actuala, o reglementare sa rezolve toate problemele; si atunci e de preferat sa existe reforma in mai multi pasi, mici daca asa se poate, dar toti in directia corecta... sper c-ai inteles..
0 0
Leo MC • 2010-09-30 09:39:33
in spatele unui geam.
0 0
miticosul • 2010-09-29 17:25:14
N-o sa intre. In primul rand - nu acopera toate situatiile posibile de furt. Nu garanteaza nimeni ca piesa de pe masina mea era buna dar a vazut el ca se 'misca' un pic si tre' schimbata. In al doilea rand - ce se intampla daca eu, ca client - am acces in servis, ma duc la masina mea ca sa imi arate mecanicul unde e defectul si ce trebuie schimbata (masina e pe rampa), pun mana unde nu trebuie, imi prinde maneca de la haina vre-un dispozitiv in miscare si imi rupe un deget. Cine e vinovat? Se poate considera accident de munca? ETC.
3 0
miticosul • 2010-09-29 17:25:37
N-o sa intre. In primul rand - nu acopera toate situatiile posibile de furt. Nu garanteaza nimeni ca piesa de pe masina mea era buna dar a vazut el ca se 'misca' un pic si tre' schimbata. In al doilea rand - ce se intampla daca eu, ca client - am acces in servis, ma duc la masina mea ca sa imi arate mecanicul unde e defectul si ce trebuie schimbata (masina e pe rampa), pun mana unde nu trebuie, imi prinde maneca de la haina vre-un dispozitiv in miscare si imi rupe un deget. Cine e vinovat? Se poate considera accident de munca? ETC.
2 0
ariciul • 2010-09-29 17:27:03
pai la 40 angajati vin 100.000 euro la 6 angajati vin 15.000 euro. Daca nu au bani sa vina la mine ca le ofer solutii la 2-3000 euro. Dar nu cred ca se va rezolva problema. - O solutie ar fi prin garantie si accesul la masina cand se monteaza piesele. Pt protectia muncii se da semnatura. Pt ca sa nu "fure" clientul e mecanicul de fata.
0 1
Viorel Florescu • 2010-09-29 17:36:45
In România meseriaşii NU sunt corecţi ! Este nevoie fie să stai lângă meseriaş fie să-l observi prin tehnică video că nu te înşeală sau fură !!!
0 3
Matei • 2010-09-29 17:43:08
Foarte buna initiativa. O sustin 100%!!
0 0
Mustatea • 2010-09-29 17:56:40
Voi sunteti nebuni?Vor intra societatile de asigurari in faliment daca se pun piese originale.Ati inebunit?Prima societate care va intra in faliment va fi Astra.
0 0
Angela Toncescu • 2010-09-29 17:59:58
Cum sa nu fure servisurile daca societatile le dau banii dupa 2 ani.Mai bine renuntam a plati mii de euro pe politele Casco si mergem cu banii cash la service si cu siguranta vom avea piese originale si de calitate.
0 0
goe • 2010-09-29 19:52:03
Punem pariu ca vor fi legale doar echipamentele audio-video "omologate"? De aici si pretul complet aberant. Deja niste baieti isi freaca mainile si abia asteapta sa le vare pe gat service-urilor echipamente de 5000 de euro cu 100000! Ghici cine va plati in final nota de plata! Si ghici la ce va ajuta sa vedeti o filmare din tavanul unei hale. La ce va ajuta inregistrarea audio? Asa ca bucurati-va, ca o sa plangeti mai tarziu cand o sa platiti triplu la service. Auzi, acces de acasa, bine ca nu uplink pe satelit!
1 0
Alf • 2010-09-29 19:53:56
Uite de aia nu merg lucrurile in Romania. Peste tot inalnim alde GicaContra. Si de o parte si de alta. Toti se vaita dar vor sa ocoleasca intr-un fel legea, sa fure sau sa nu faca ceva. Romanul ar trebui sa se intoarca la caruta, de unde de abia a coborat!
0 0
Adrian • 2010-09-29 20:08:18
Nu vreau sa fac reclama, dar la Serus in Bucuresti poti sta langa mecanic pe toata durata interventiei. Cu toate astea, sunt scumpi rau de tot si la manopera si la piese. La o comparatie rapida cu un service autorizat Mercedes, preturile sunt lejer mai mari la Serus. Nici nu pot concepe sa te duci la un service si sa nu fii prezent langa masina in momentul in care iti sunt schimbate piese. Personal, daca as intalni un astfel de service nu mi-as lasa masina pe mana mecanicilor fara sa fiu de fata.
0 2
Andy • 2010-09-29 23:06:08
unde m-am dus cu masina in garantie si au insinuat ca eu am fost de vina pentru defectiune. Puteti sa verificati cum respecta ei modul de lucru conform cu autorizarea Renault/Nissan. In afara de ciocan si ceva chei, nu au nici macar o scula utilizabila conform cu manualul de reparatii. Vocea Clientului mi-a raspuns ca ei nu pot face nimic in snesul asta. Niste magari...
0 0
Adrian • 2010-09-30 04:46:46
Depinde care a fost defectiunea. Faptul ca au "insinuat" nu inseamna nimic. Sa iti dea scris. Metode de intimidare sunt cu duiumul la orice chestie cand e vorba de garantie. Insa garantia e garantie si nu cred ca mai poate fi invocata vina clientului decat in situatii evidente. Pana una alta, ei ar fi trebuit sa demonstreze faptul ca defectiunea a survenit din vina ta. Pana la demonstratie sunt obligati de lege sa iti schimbe piesa sau piesele care se afla in garantie. Pe de alta parte, la Serus din Bd. Timisoara, o singura data am lasat masina mai multe zile, pentru ca erau niste reparatii de durata, trebuia remontat parbrizul pentru ca intra apa in masina + cateva reparatii de ordin mecanic. Individul care mi-a remontat parbrizul cred ca a razuit ceva pe capota in partea superioara ca era plin de zgarieturi acolo dintr-o parte in alta in forma de fierastrau. Ahh si nici alarma nu a mai functionat de atunci. Din pacate, am observat aceste lucruri cand am ajuns deja acasa cu masina. De atunci m-am lecuit si never ever nu o mai scap din ochi cand e vorba de service-uri. Anyway, Serus-ul e relativ ok fata de alte bombe pe care doar le-am vizitat, pentru ca nu am avut curaj nici sa fac un schimb de ulei. Undeva pe Episcopul Radu, in zona obor, e un service. Am trecut odata pe acolo si aia ciocaneau sub o masina la baia de ulei sa ii desfaca busonul. Cica "era prea strans". Loveau efectiv cu ceva,iar clientul se luase cu mainile de cap. Culmea e ca service-ul arata binisor, era dotat cu lifturi si aparatura noua. Din partea mea sa dea faliment si 80 % din service-uri, numai sa ramana cateva care stiu sa isi faca treaba cu adevarat, ca de Dorel sunt satul pana peste cap. Faza asta cu aparatura video e apa de ploaie. NU ! Langa mecanic, prezenta fizica. Sa ii poti da o palma dupa ceafa cand vezi ca se c**a pe banii munciti de tine. Cine are bani de Q7 il doare la oua, insa cine trage cativa ani sa isi ia o masinuta decenta noua sau sh, stie despre ce vorbesc.
0 0
Sorin • 2010-09-29 20:36:11
mai ales pentru service-urile marcilor auto (reprezentantele din romania).
0 0
laurentiucat • 2010-09-29 22:52:35
de acord 100%.plus ca daca se constata ca nu a fost schimbata piesa sau cu alta care nu era cea din deviz..mecanicu sa fiecondamnat ptr furt,service-ul amendat cu valoarea masinii de noua.
0 0
Viorel Florescu • 2010-09-30 08:11:38
Nu-i nevoie de echipament video ! Stai langa masina si vezi ce-ti face, schimba, repara !!!
0 1
Dan • 2010-09-30 13:58:59
Nu inteleg de ce mergeti la acele "service-uri de ...." si apoi venti sa va plangeti ca nu v-au inlocuit piese sau ca au pus "piese taiwan" si nu mergeti direct la un service care are sistem de supraveghere sau care lasa clientul sa stea langa masina si sa vada ce se lucreaza ? De cele mai multe ori un serviciu ieftin este mai scump....... Credeti ca daca se aproba o lege in acest sens se va respecta ? si nu vor mai exista " service-uri in fundul curtii " sau la nea' Vasile.....unde sa vina clientii ? Cel mai simplu este cand ati fost nedreptatiti sau furati sa mergeti la "Protectia consumatorului" si fiecare sa-si faca treaba.....mecanicul sa repare bine si Protectia consumatorului sa ne apere....
0 0
bedexe • 2010-10-08 00:43:14
sa puna audio-video si in toate clasele din roamania cu acces public de pe internet.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro