Premierul Emil Boc a declarat vineri, la Tulcea, ca Guvernul va contesta decizia Rompetrol de a converti in actiuni obligatiunile nerascumparate de la stat, in urma careia Ministerul de Finante a devenit actionar la Rompetrol Rafinare. El a mai precizat ca datoriile pe care Rompetrol le are fata de statul roman, in valoare de peste 500 milioane de euro, vor fi recuperate in instanta.

"Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol, care sunt in afara actelor normative in vigoare, in Romania, si vom recupera prin instanta aceste sume", a spus Emil Boc, intrebat de jurnalisti de creantele Rompetrol.

Ulterior acestei declaratii, biroul de presa al Guvernului a transmis un comunicat in care se arata ca "statul roman va contesta in instanta hotararile Adunarii generale Extraordinare a Actionarilor Rompetrol Rafinare Constanta din data de 30 septembrie 2010 deoarece sunt contrare prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 118/2003, ale Conventiei de emisiune din data de 05.12.2003, incheiata in aplicarea acesteia, precum si ale Codului civil".

Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 30 septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social. In urma conversiei, statul roman va detine prin Ministerul Finantelor 44,69% din actiuni, in valoare de 1,97 miliarde de lei. Astfel, statul devine actionar la Rompetrol, desi Ministerul de Finante a cerut plata integrala a datoriei, care a ajuns la scadenta la 30 septembrie. The Rompetrol Group va ramane cu 42,4% din actiuni, in valoare totala de 1,87 miliarde de lei, iar 12,8% din capitalul social va fi detinut de alti actionari.