"In Romania, legislatia si fiscalitatea se schimba de la o zi la alta. Deci cum pot avea o garantie, o certitudine daca imi deschid o firma aici?", se intreaba Bogdan Popescu, un tanar roman de 23 de ani, care isi doreste sa deschida o televiziune online pe care sa o inregistreze, insa, in Bulgaria.
Daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria este de doar 10 procente. Si taxa pe valoare adaugata este mai mica in tara vecina - 20%, fata de 24% in Romania.
In plus, autoritatile de la Sofia de Sofia au redus birocratia - timpul necesar pentru infiintarea unei firme este cel mult o saptamana, de doua ori mai putin decat in Romania - iar capitalul initial pentru infiintarea unei firme a fost redus la doua leva (aproximativ un euro), in conditiile in care nivelul anterior era 5.000 de leva. In Romania, capitalul initial pentru infiintarea unei firme este de 200 de lei.
Reuters noteaza ca firmele se pot inregistra oficial in Bulgaria, insa daca doresc, isi pot continua activitatea in Romania.
Atat Romania, cat si Bulgaria traverseaza o recesiune profunda dupa criza financiara din 2008, insa in timp ce Romania a ales sa creasca taxele si a fost nevoita sa reduca drastic cheltuielile, Bulgaria si-a permis sa mentina taxele la un nivel scazut. In ambele tari, taxele sunt insa mici comparativ cu alte state, la fel si costurile fortei de munca, insa infrastructura deficitara le faca sa ramana neatractive pentru afaceri.
- Citeste aici un material HotNews.ro despre cum se muta afacerile in Bulgaria si cum scapi de TVA-ul de 24%.
Stie cineva care este procedura de inregistrare?
Ai nevoie de residenta? De contabilitate autohtona?
Cum se depun declaratiile / actele?
Multumesc
Prin urmare, din profitul brut poti recupera 90.5% in Bulgaria (fata de 70% in Romania).
Analiza Reuters citata mai afirma ca si taxele pe munca (celebrele "contributii") sunt mai mici in Bulgaria.
Declaratiile fiscale se depun doar anual.
Ai nevoie, fireste, de reprezentare locala; din pacate, contabilul din Ruse (vorbitor de romana) pe care pusesem ochii, tocmai a postat zilele trecute ca "nu mai primeste clienti."
O fi, bietul, sufocat de clientii bucuresteni...
Iar asta nu-i decat inceputul, palid fata de ce va sa fie in zona de vest daca intr-adevar ungurii se tin de cuvant -- si ei in general se tin de cuvant -- si de la 1 ianuarie isi restructureaza dramatic sistemul fiscal. Adica-l dau in jos, il fac mai business-friendly etc.
Si da, Sargon are dreptate mai jos -- nu austeritatea e problema, pentru ca firmele care fug vor continua sa aiba afacerea in Romania...
Prietene, ai deja citeva linkuri Cauta pe gugalul lui Vanghelie.
Speram sa se termine odata cu tot circul si mascarada asta de tara si politicieni, TOTI CORUPTI
Migratia capitalului e un lucru firesc. Nimeni nu e atit de naiv sa investeasca intr-o tara cu un stat obez si nebun precum Romania.
Fluxul de plecari permanente din tara este ridicat si pleaca deja oameni cu diplome, cu vechime si experienta in munca, oameni care platesc taxe.
Deja nu prea mai e ce fura in Ro, incepem sa traim din bani imprumutati.
Tineti cont ca acum este nevoie sa luam bani ca sa platim salarii, pensii, sanatatea , educatia, armata.
Ce credeti ca se va intampla cand in 2011-2012 va trebui sa punem 2% din PIB ca sa dam acesti bani inapoi ? Credeti ca va fi mai bine?
Bulgaria ne depaseste in maxim 2 ani, dpdv economic. Iar ca nivel de trai ne-au depasit, deoarece isi permit mai multe decat noi, chiar daca salarul lor mediu este mai mic.
Vom ramane cea mai saraca tara din UE pentru multi ani de acum inainte...
Din pacate in Ro nu sunt apreciati oamenii inteligenti. Pogea a stat la Min. Finante 1-2 ani si era inginer, cu experienta de economist la un SRL obosit. Vladescu a fost ministru dar nu stie sa deschida un calculator.
http://www.youtube.com/watch?v=x_o52i4pHpI
Tinerii educati pe banii statului roman la univ de prestigiu in alte tari, nu au log de hahalerele care au pus stapanire pe tara asta.
Din pacate romanul are o toleranta tare mare la bataie de joc si vor mai trebui sa treaca 10-15 ani, pana sa se mobilizeze oamenii.
Asa cum acum se unesc clientii bancilor ca sa dea bancile in judecata ca ii jecmanesc, tot asa trebuie sa se uneasca si sa traga la raspundere primariile pentru drumuri, politicienii pentru ce fac si ce nu fac, justitia si judecatorii pentru amanarile cu anii....
Sincer, eu sper in trezirea poporului roman, dar imi e teama ca nu se va intampla in timpul viatii mele...
Importatorul plateste TVA in tara in care face importul, conform legislatiei din acea tara.
Apoi, de ce generalizati ? site-urile de internet care platesc TVA in tara de origine vanzând produse "virtuale" nu poate fi comparat cu orice alt produs "fizic" (oricum ce face el este legal pentru ca nu există încă reglementari, dar vor apărea și acestea în curând)
Oricum aici sunt prea multe probleme, iar in decurs de o luna i-mi refac parcul auto cu masini inmatriculate in noua tara.
Firme mari chiar daca nu s-au desfintat aici si-au mutat partea de productie in Bulgaria, in tara ramane doar pentru piata de desfacere, dar profitul se face la productie.
cine si-a facut socotelile a vazut de departe ca e o gluma trista mutatul in Bulgaria
frate ... vorbim de Bulgaria si conditii superioare Romaniei ?! glumiti sau aberati cu tristete
limba este imposibila, oamenii sunt mult mai varza decat la noi ca mentalitati, cultura, abordare, probleme economice, coruptie, mafie, infrastructura, civilizatie ... ...etc
pentru ce ? pentru aparent cateva procente (pe hartie) care pot fi castigate, sa iti bati cuie in talpa ?!
no way !!!
daca ar fi vorba de Cipru, Delaware, ..ori alte paradisuri fiscale..da, mai merge, dar Bulgaria ?!!
sunteti nerealisti crezand ca va rezolvati problemele creandu-va altele mult mai complicate
mitul cum ca Bulgaria este deasupra Romaniei e doar unul speculativ,o legenda trista, altfel erau de mult si cu mult deasupra romaniei, ei bine nu sunt !!!
A muta o firma, in cazul de fata inseamna a muta niste acte. Din Ro, in Bg.
Unde e mitul? Poate ni-l si indici.
Nu ai nicio treaba cu limba bulgara si alte aberatii. Firma va fi inregistrata fiscal in Bulgaria si va opera binemersi in Romania. Adica va avea punct de lucru in tara noastra, iar taxe si impozite va plati acolo.
In mod evident, nu ai avut niciodata o firma ca sa stii cum functioneaza una si despre ce e vorba.
Te invit sa iti faci o firma. Iti promit ferm ca, in maximum 6 luni o sa te iei cu mainile de cap si o sa iti doresti din toata inima sa ti-o muti si tu... in Bulgaria. Ori sa o inchizi. :)
bineinteles ca ai dreptate, frate !
Da vezi ca, decat pe sub pamant sau aerian, mai bine cu picioarele pe pamant, chiar si bulgaresc. Asa "prosti" cum sunt, ne-au luat-o inainte (nu in ordine cronologica) polonii, cehii, ungurii, croatii, slovacii, bulgarii, estonii...Bineinteles, doar in mod practic, caci teoretic tot noi ramanem superiori.
Deci, inca nu au o economie mai functionala decat cea romneasca!
Oricum, recomandabil ar fi sa ne uitam la cei care sunt peste noi, nu invers!
Noi nu ne putem permite acest lucru.
Macar de am renunta la campania electorala continua, la escaladarea populismului in ciuda evidentei ca nu este de unde, la "mineriadele" repetate care agraveaza si mai mult situatia.
La plata taxelor şmekerii vor mai avea şi surpriza comisioanelor bancare la plăţile cu ordin de plată peste frontieră. Acele comisioane depăşesc şi ele diferenţa de impozit. Aşadar, atenţie amatorilor!
STATISTICIENI T4MP1T1 !!!
Oamenii de afaceri merg acolo unde pot avea un profit mai mare.
Pana nu demult Romania era tinta. Pe masura ce Romania de autoreglementeaza, companiile cauta alte locatii pentru productie. Atentie! Pentru productie.
cam suspect un asa mediu economic ...
Adica au bani pt relocarea activitatii, pt contabil, pt noul soft ce va fi folosit in firma si ma refer la programul de contabilitate, pt ca trebuie sa comunici cu Administratia lor Fiscala in limba bulgara, pt translatorul care trebuie sa traduca situatiile financiare din bulgara in romana, dar si sa asigure comunicarea cu contabilul bulgar, pt ca eu nu cred ca odata mutate firmele in Bulgaria , aceste vor comunica in romana.
Deci firmele din Romania au bani in plus pt toate aceste cheltuieli.