Masurile dure de austeritate luate de Guvernul de la Bucuresti in urma acordului de finantare cu institutiile internationale au determinat mii de firme din Romania sa se inregistreze in Bulgaria, unde taxele mai mici si reglementarile mai stabile ofera un mediu de afaceri mai prielnic, potrivit unei analize realizate de Reuters. Cu toate ca autoritatile bulgare nu au prezentat date precise in acest sens, presa locala scrie ca in jur de 2.500 de firme romanesti au "migrat" deja in Bulgaria, iar in fiecare zi, alte doua se inregistreaza la Ruse. Explicatia oamenilor de afaceri: viteza cu care sunt operate in Romania modificarile prevazute de acordul cu FMI si incertitudinea privind viitoarele masuri de austeritate.

"In Romania, legislatia si fiscalitatea se schimba de la o zi la alta. Deci cum pot avea o garantie, o certitudine daca imi deschid o firma aici?", se intreaba Bogdan Popescu, un tanar roman de 23 de ani, care isi doreste sa deschida o televiziune online pe care sa o inregistreze, insa, in Bulgaria.

Daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria este de doar 10 procente. Si taxa pe valoare adaugata este mai mica in tara vecina - 20%, fata de 24% in Romania.

In plus, autoritatile de la Sofia de Sofia au redus birocratia - timpul necesar pentru infiintarea unei firme este cel mult o saptamana, de doua ori mai putin decat in Romania - iar capitalul initial pentru infiintarea unei firme a fost redus la doua leva (aproximativ un euro), in conditiile in care nivelul anterior era 5.000 de leva. In Romania, capitalul initial pentru infiintarea unei firme este de 200 de lei.

Reuters noteaza ca firmele se pot inregistra oficial in Bulgaria, insa daca doresc, isi pot continua activitatea in Romania.

Atat Romania, cat si Bulgaria traverseaza o recesiune profunda dupa criza financiara din 2008, insa in timp ce Romania a ales sa creasca taxele si a fost nevoita sa reduca drastic cheltuielile, Bulgaria si-a permis sa mentina taxele la un nivel scazut. In ambele tari, taxele sunt insa mici comparativ cu alte state, la fel si costurile fortei de munca, insa infrastructura deficitara le faca sa ramana neatractive pentru afaceri.

  • Citeste aici un material HotNews.ro despre cum se muta afacerile in Bulgaria si cum scapi de TVA-ul de 24%.