Productia industriala a scazut in luna august cu 14,2% comparativ cu luna precedenta, insa a crescut cu 5,7% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In primele opt luni ale anului, productia industriala a fost cu 5,3% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Diminuarea productiei industriale cu 14,2% in luna august s-a datorat scaderii industriei prelucratoare (-16,6%) si a industriei extractive (-4,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 2,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de capital (-35,3%), in industria bunurilor intermediare (-7,9%) si in industria bunurilor de uz curent (-7,0%), in vreme ce cresteri au avut loc in industria energetica (+2,1%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,5%).

Productia industriala a crescut cu 5,7% comparativ cu august 2009

Comparativ cu august 2009, productia industriala a avansat cu 5,7%, datorita cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+8,5%) si industriei prelucratoare (+6,2%). Industria extractiva a scazut insa cu 6,4%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor intermediare (+8,9%), industria bunurilor de capital (+7,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,2%), industria energetica (+2,7%) si industria bunurilor de uz curent (+1,5%).

Productia industriala a avansat cu 5,3% in primele opt luni ale anului

In primele opt luni ale anului, productia industriala a fost cu 5,3% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+10,4%) si de industria prelucratoare (+5,5%). Industria extractiva a scazut cu 7,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+10,1%), in industria bunurilor de capital (+9,4%) si in industria energetica (+4,7%). In acelasi timp, industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 4,8%, respectiv cu 3,4%.