Jumatate din contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica au fost prelungite pana in 2018. Este vorba de celebrele contracte incheiate cu statul roman de "baietii destepti" din energie. Informatia a fost confirmata chiar de directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Intrebat de HotNews.ro care este soarta acestor contracte bilaterale, David a spus ca jumatate din ele au fost renegociate si prelungite, doua se afla in justitie in vederea rezilierii, iar restul vor ramane asa cum sunt in prezent deoarece, in cazul acestora, nu s-a ajuns la nicio intelegere. Directorul Hidroelectrica a spus ca in momentul de fata sunt in derulare "in jur" de 14 contracte bilaterale, printre care se numara cele cu Alro, Energy Holding, Luxten Lighting si Electromagnetica. "Nu stiu sa va spun exact cate sunt", a afirmat David la insistentele HotNews.ro.

Mihai DavidFoto: HotNews.ro

Potrivit unor date furnizate de Hidroelectrica Ziarului Financiar, lista cuprinde 17 companii care iau direct energie hidro: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vanzare, CEZ Distributie, E.ON Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galati si Compania Nationala a Huilei.

In cazul ArcelorMittal exista un contract valabil doar pentru 2010 de vanzare a unei cantitati de 1,7 TWh (terrawatt ora) de energie electrica la un pret de 138 lei MWh. Acesta nu este unul dintre renumitele contracte incheiate in perioada 2002-2004 la preturi preferentiale si care urmau sa expire in 2013-1014, precum contracte cu Alro, Energy Holding, Electromagnetica, Buzmann, Enol, Europec, Luxten Lighting si Elsid.

  • "Pretul mediu al energiei vandute prin contractele bilaterale este de 125 lei/Mwh, in conditiile in care pretul de productie este de 93 lei/Mwh, iar pe piata libera 160 lei/Mwh"- Surse

Mihai David nu a vrut sa precizeze cu cat au crescut preturile la energia furnizata "baietilor destepti" in urma renegocierilor. "Pot sa spun ca pentru anul acesta, pretul a crescut cu 31% fata de anul trecut. Dar pentru anul viitor nu pot sa va spun", a adaugat directorul Hidroelectrica dand de inteles ca o astfel de informatie ar crea tensiuni pe piata in randul cumparatorilor de energie. Acesta sustine ca dupa infiintarea celor doua mari companii din energie, Electra si Hidroenergetica, va fi vanduta energie hidro si pe bursa. "Vreau sa iesim si pe bursa, nu pot sa va spun cu ce cantitate", a mai spus Mihai David. Potrivit unor surse de pe piata energetica, toata cantitatea produsa de Hidroelectrica este contractata, de aceea este greu de crezut ca Hidroelectrica va scoate energie hidro pe bursa. "Sunt dati prin contracte bilaterale 12 Twh", au spus sursele citate.

"In acest moment, pretul mediu al energiei vandute prin contractele bilaterale este de 125 lei/Mwh (megawatti ora), in conditiile in care acum, pretul de produtie este de 93 lei/Mwh. Pretul de productie a crescut de la 70 la 93 lei/Mwh", ne-au declarat surse din piata energetica. Chiar daca a crescut, asa cum sustine David, pretul de care beneficiaza contractantii bilateriali este mult sub media de pe piata libera, de 160 de lei/Mwh.

Pana acum, contractul despre care se stia ca a fost prelungit pana in 2018 este cel cu Alro Slatina, la inceputul lunii aprilie, pentru o cantitate de 3 Twh (terawatti). De curand, reprezentantii companiei Alro Slatina au solicitat suplimentarea energiei cumparate de la compania de stat Hidroelectrica cu inca un TWh. David a spus ca este exclus sa ia in calcul suplimentarea cantitatii furnizate Alro.

  • In alta ordine de idei, Mihai David a spus ca astazi (n.red. 7 octombrie) se va intruni Consiliul de Administratie al Hidroelectrica pentru a aproba divizarea societatii si infiintarea companiei Hidroenergetica. "Cred ca pana la sfarsitul anului, vom reusi sa infiintam Hidroenergetica", a precizat David.