Astra Asigurari, companie cu capital si actionariat romanesc, va deschide o sucursala in capitala Ungariei, Budapesta, dupa ce in urma cu doua zile a primit autorizatiile necesare, a anuntat joi asiguratorul. Radu Mustatea, directorul general al Astra, sustine ca decizia a fost luata in urma unui studiu care a stabilit ca sunt multe similitudini intre cele doua piete de asigurari. Printre avantajele pietei din Ungaria, oficialii Astra enumera preturile si gradul de acoperire in asigurari mai mari, dar si o frecventa a daunelor pe segmentul auto mai mica decat cea din Romania.

Conform informatiilor prezentate joi, sucursala Astra Asigurari din Ungaria va avea sediul la Budapesta si, pentru inceput, va subscrie pe segmentele de business pe care compania detine pozitii importante pe piata din Romania, adica: property, Casco si RCA.

Noua sucursala va functiona in conformitate cu legislatia in materie de asigurari, in vigoare la momentul actual pe teritoriul Ungariei. Raportarile financiare, transferul raspunderii, solvabilitatea, suportul logistic, implementarea programelor de emitere electronica si tarifare vor fi sustinute de Astra Asigurari Romania.

Oficialii asiguratorului roman spun ca "decizia de extindere pe piata din Ungaria face parte din planul strategic de dezvoltare pe care Astra Asigurari si l-a propus pentru anul 2010".

  • Avantajele pe care mizeaza Astra in Ungaria: Preturi si grad de penetrare mai mari, mai putine daune auto

"In urma unui studiu realizat pe piata de profil din Ungaria, am constatat ca aceasta prezinta multe similitudini cu cea din Romania. De aceea am decis sa ne extindem spre Vest si sa implementam know-how-ul romanesc, dublat de experienta pe care o avem in politica de instrumentare a dosarelor de dauna, pe piata din Ungaria", a spus Radu Mustatea.

Conform informatiilor asiguratorului roman, "piata din Ungaria prezinta unele avantaje, intre care se numara preturile si gradul de penetrare mari. Gradul de penetrare pe property este de 80% in Ungaria, fata de numai 20% in Romania. Frecventa daunelor pe segmentul auto este mai mica decat in Romania".

Vanzarea politelor de asigurare pe piata din Ungaria se va realiza atat prin metodele clasice de vanzare, cat si prin intermediul brokerilor de retea, a agentilor persoane fizice, dar si prin brokeri online, un canal de distributie de succes, foarte raspandit in Ungaria.

Sucursala va fi coordonata de Bela Torok. Acesta este absolvent al Facultatii de Constructii din Cluj si al unui program MBA urmat la Institutul Politehnic din Budapesta. Incepand din 1991, acesta a detinut pozitii de management ocupand functiile de Director de Sucursala si Director Zonal in cadrul Generali Providencia Ungaria. Din 2010 s-a alaturat echipei Astra Asigurari. Bela Torok este casatorit si are un copil.

Piata Asiguratorilor din Ungaria este reprezentata de un numar de 31 de companii de asigurari. Jucatorii cei mai importanti in piata de asigurari din Ungaria sunt: Allianz si Generali Providencia, urmate de Groupama, Aegon si ING.

Astra Asigurari a inregistrat un profit contabil net de 11,3 milioane lei in primele sase luni din acest an, in crestere cu 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primul semestru al acestui an, Astra Asigurari a raportat plata unor daune in valoare de peste 233,2 milioane lei, in crestere cu 57% fata de aceeasi perioada din 2009, majoritatea dosarelor solutionate fiind aferente contractelor de asigurari generale.