Compania aeriana rusa Aeroflot este vizata de noul program de privatizari anuntat recent de guvernul rus, a indicat vineri ministrul finantelor Aleksei Kudrin, citat de Ria Novosti.

"Vom efectua un mare program de privatizare. Acesta include companii petroliere, dar si o serie de alte grupuri in sectoare diferite, de la Aeroflot la Sviazinvest", a declarat Kudrin in Duma de Stat.

Anuntul in iulie al acestui program de privatizari, primul dupa cel din anii 1990, "a starnit un interes deosebit unor investitori rusi si straini", a adaugat Kudrin.

Ministrul a indicat in septembrie ca statul rus spera sa stranga in urmatorii cinci ani 50 de miliarde de dolari din incasarile rezultate dupa privatizari.

Autoritatile ruse au anuntat la sfarsitul lunii iulie ca au stabilit o lista de 11 societati publice sau semipublice ce vor fi partial scoase la vanzare din 2011 pana in 2013.

Printre aceste societati figureaza cea mai mare banca a tarii, Sberbank, banca publica rusa VTB, a doua a tarii in termeni de active, si primul grup petrolier, Rosneft.

Aeroflot, principala companie aeriana rusa, a transportat 11 milioane de pasageri in 2009 si se asteapta sa atinga aproape dublul in 2010.

Compania este din 2006 membra a aliantei SkyTeam conduse de Air France/KLM si Delta Airlines.